Obraćanje u Berlinu
0

Inzko: "Potrebna je strategija za specifične probleme u BiH"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se u Berlinu obratio Komitetu za evropsku integraciju njemačkog Bundestaga i obavijestio članove Komiteta o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da se cilj međunarodne zajednice, a to je BiH kao održiva država u kojoj vlada mir i koja ide u pravcu integracije u EU, nije promijenio. Međutim, međunarodna zajednica treba odgovarajuću strategiju kako bi efikasno odgovorila izazovima.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je obavijestio Komitet da razlog za trenutni zastoj u BiH leži u činjenici da različite strane u BiH imaju dijametralno suprotne stavove o tome kako zemlja treba izgledati i da je teško pomiriti te stavove i naći zajednički interes.

“Vjerujem da Evropska unija mora ozbiljno shvatiti sadašnje izazove u BiH i aktivno djelovati kako bi trenutni politički trendovi krenuli u obratnom smjeru” – rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko, dodajući da “propust da se to učini može dovesti do produbljivanja zastoja i povećati političke i sigurnosne izazove.”

Prema visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU, Evropska unija i njeni partneri trebaju i kratkoročnu i dugoročnu strategiju za BiH te specifične probleme koje ima ta zemlja. Što se tiče trenutnih prioriteta, Inzko je rekao Komitetu da se EU mora fokusirati na rješavanje pitanja koja vode ka tranziciji Ureda visokog predstavnika i napretku u programu pristupanja EU. Inzko je takođe naglasio da je neophodno jasno staviti do znanja političkim liderima u BiH da su neprihvatljivi postojeći izazovi

Daytonskom mirovnom sporazumu i ovlastima visokog predstavnika i da s tim trebaju prestati.