BiH
0

Inzko: Potreban napredak u vezi sa knjiženjem vojne imovine

SRNA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko naglasio je danas, tokom posjete Ministarstvu odbrane BiH, da je potrebno postići napredak kada je riječ o knjiženju 63 perspektivna vojna objekta na način koji je u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH o državnoj imovini.

Inzko je sa ministrom odbrane BiH Zekerijahom Osmićem i zamjenikom ministra odbrane za upravljanje resursima Mirkom Okolićem razgovarao o trenutnim aktivnostima u ovom ministarstvu koje su značajne u nastavku procesa približavanja BiH evroatlantskim integracijama.

Osmić je istakao potrebu što bržeg rješavanja pitanja vlasništva nad perspektivnom vojnom imovinom, da bi bio ispunjen posljednji uslov za pristup BiH Akcionom planu za članstvu u NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Okolić je informisao visokog predstavnika o trenutnim aktivnostima na uništavanju viškova naoružanja i municije, ističući potrebu što bržeg rješavanja i ovog značajnog pitanja za institucije odbrane BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o prioritetnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u narednom periodu, kao što su pitanja vojne imovine, uništavanje viškova naoružanja i municije, te angažman Oružanih snaga BiH u misiji ISAF u Afganistanu.

Inzko je čestitao Zekerijahu Osmiću imenovanje na funkciju ministra odbrane BiH, ističući da je Ministarstvo odbrane BiH jedno od najboljih ministarstava koje je prepoznatljivo po pozitivnim rezultatima i profesionalizmu.

Inzko je poželio institucijama odbrane BiH uspješan nastavak procesa reforme odbrane.