Ljubiša Vladušić
0

'Inzko postupio prema bonskim ovlaštenjima'

SRNA
Viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić izjavio je da je visoki predstavnik Valentin Inzko odlukom o obustavljanju dalje raspodjele sredstava od sukcesije postupio prema bonskim ovlaštenjima, a da dogovor o raspodjeli koji su postigli članovi Fiskalnog savjeta BiH ima uporište u zakonu o radu ovog tijela.

'Duboko sam uvjeren da će ova sredstva služiti svojoj svrsi, posebno u ovim turbulentnim vremenima, kada je definitivno prisutan usporen ekonomski rast i kada makroekonomski podaci ukazuju na dalji pad privrednih aktivnosti", rekao je Vladušić Srni.

On je naglasio da se ne može zanemariti povećanje broja nezaposlenih, kao i sve veća opasnost od rizika socijalnih problema, te potreba punog konsenzusa o stimulativnim mjerama i reformama koje je neophodno preduzeti na putu konzistente monetarne i fiskalne politike.

Navodeći da ne može komentarisati pismo visokog predstavnika Valentina Inzka upućeno Savjetu ministara BiH, kao ni podjelu novca od sukcesije koju je dogovorio Fiskalni savjet BiH, jer to nije u njegovoj nadležnosti, Vladušić je napomenuo da, kao ovlašteni predstavnik BiH, ima zadatak da učestvuje u radu komiteta za raspodjelu sredstava bivše Jugoslavije.

'Dakle, kao ovlašteni predstavnik imam zadatak da učestvujem u radu Komiteta po aneksu C i da zastupam stavove Savjeta ministara BiH s ciljem donošenja rezolucija kojima se vrši raspodjela sredstava bivše Jugoslavije. Kada sredstva stignu na račune u BiH, prestaju moje dalje nadležnosti", pojasnio je Vladušić.

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko obustavio je dalju raspodjelu sredstava od sukcesije, koju je ranije dogovorio Fiskalni savjet BiH, zbog toga što je u podjeli oko 170 miliona KM potpuno izostavljena BiH i distrikt Brčko.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH Srni je potvrđeno da je postupljeno po uputstvu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića da se privremeno obustavi podjela oko 18 miliona KM, koji još nisu dostavljeni entitetima.