BiH
0

Inzko posjetio stradala područja u Žepču

FENA
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko danas je posjetio područja u općini Žepče koja su pogođena poplavama.

On je, u pratnji načelnika Općine Mate Zovke, predsjedavajućeg OV Žepče Muhameda Jusufovića, savjetnika u Federalnom ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Nurđehana Šahinovića, pomoćnika Općinskog načelnika Damira Jukića, vijećnika Ćazima Huskića i predstavnika mjesnih zajednica, posjetio Željezno Polje, Begov Han i Papratnicu.

Inzko je posjetio i Prihvatni centar Misbah Begov Han u kojem je trenutno smješteno 75 osoba s područja Topčić Polja i Željeznog Polja.

Također obiđeno je i mjesto na kojem je prokopan novi alternativni put za Željezno Polje i već prema najavama, sutra će se istim moći i prometovati.

  • Potresen sam tragedijom koja je pogodila žrtve poplava. Neki od njih su nakon rata bili u izjeglištvu i sada ih je ponovno zadesila ista sudbina. Najbitnije je da budemo ljudi i pomažemo drugima u nevolji. Važno je da oni imaju osjećaj da nisu zaboravljeni i sami. Također mi je drago da humanitarna pomoć stiže sa svih strana. Što se tiče međunarodne zajednice svi činimo najviše što možemo. Razgovarao sam i s Austrijancima koji su također obećali dodatna sredstva - kazao je Inzko za Radio Žepče nakon obilaska i kraćeg razgovora sa žrtvama poplava.

Nakon velikih poplava i klizišta brojni su mještani ugroženih područja morali napustiti svoje domove.

Tako je u Prihvatnom centru u Begov Hanu smješteno 75 osoba, a na cijeloj teritoriji općine Žepče još je 1.700 izbjeglih.

  • Trenutno stanje je stabilno. Imamo Prihvatni centar i u Žepču, surađujemo sa Crvenim križem Žepče, kao i Kantonalnim stožerom civilne zaštite. Također, uspjeli smo ući u sva sela. Osposobljen je i put za Željezno Polje tako da bi se već sutra moglo otići u obilazak ove mjesne zajednice. Sinoć smo ušli i u Gornju Papratnicu, a prije toga i u ostala sela. Bitno je da pomoći bilo koje vrste idu na lokalni nivo, jer općine su uvezane, a mi ćemo surađivati s višim razinama vlasti - istaknuo je načelnik Općine Mato Zovko za Radio Žepče.

On se zahvalio Inzku na posjeti.

Visoki predstavnik u BiH je nakon obilaska terena boravio i u Uredu Općinskog načelnika gdje se zadržao u kraćem prijateljskom razgovoru, te je još jednom iskazao žaljenje i suosjećanje sa stradalima.

U posjeti općini Žepče boravi i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid M. Al-Takafi.