BiH
0

Inzko posjetio glavnu komandu EUFOR-a

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko posjetio je danas Glavnu komandu EUFOR-a, gdje se službeno sastao s komandantom EUFOR-a generalmajorom Stefanom Castagnottom.

Castagnatto je informirao Inzka o aktivnostima EUFOR-a, trenutnoj sigurnosnoj situaciji u BiH i nedavno uspješno održanom školskom natjecanju koje je organizirao EUFOR, navodi se u saopćenju OHR-a.

Visoki predstavnik obišao je Multinacionalni bataljon i Integriranu policijsku jedinicu, elemente GK EUFOR-a te posmatrao pokaznu vježbu EUFOR-a.

"Ovo je bila idealna prilika da visokom i specijalnom predstavniku EU omogućim da se informira o svim elementima i aktivnostima misije EUFOR-a u BiH", kazao je Castagnatto.

Inzko je potvrdio čvrstu opredijeljenost Evropske unije za prosperitetnu i stabilnu BiH unutar Evropske unije.

Podsjetio je da su prošlog vikenda 27 ministara vanjskih poslova EU ponovili obećanje BiH da joj vrata članstva i nadalje ostaju otvorena.

"BiH se nalazi u zavidnoj poziciji: političke, ekonomske, civilne i vojne snage EU već se nalaze u BiH, čime joj je na raspolagnje stavljena daleko veća pomoć nego bilo kojoj drugoj potencijalnoj zemlji kandidatu, nekadašnjoj ili budućoj. EU trenutno radi na novim mehanizmima kojim će ojačati svoje kapacitete kako bi ovoj zemlji pomogla čak i više", istakao je visoki predstavnik.