BiH
0

Inzko posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko, u pratnji novoimenovanog prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Distrikt BiH ambasadora Rodericka W. Moora, danas se sastao s predsjednicom i članovima Centralne izborne komisije BiH.

Inzko je dao punu podršku radu CIK-a BiH i istaknuo da je Centralna izborna komisija BiH jedna od rijetkih državnih institucija koja zaslužuje pohvale za svoj rad, saopćeno je iz CIK-a BiH.

On je mišljenja da CIKBiH radi tako dobro svoj posao da mu i nije potrebna podrška međunarodne zajednice.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić istaknula je zadovoljstvo što je prva zvanična posjeta novimenovanog ambasadora Moora nekoj državnoj instituciji bila upravo posjeta CIK-u BiH.

Podvukla je da je u ovom trenutku fokus komisije na implementaciji Projekta "Jedinstveni informacioni izborni sistem" te da je veliki izazov pred Centralnom izbornom komisijom BiH objava izbornih rezultata na drugačiji i savremeniji način.

Tokom sastanka Inzko je i zvanično podnio zahtjev za izdavanje akreditacije međunarodnog izbornog posmatrača za sebe i svoje saradnike.