BiH
21

Inzko: Poplave su izbrisale entitetske granice, političari to trebaju imati na umu

Piše: N. J.
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) sastao se na nivou političkih direktora u Sarajevu 21. i 22. maja kako bi istakli svoju neupitnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko istakao je kako se jedino Rusija nije u potpunosti usaglasila sa komunikeom PIC-a u kome se, između ostalog, navodi neupitna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, te pozivaju bh. političari i institucije da se okrenu građanima i odgovorno reagiraju na legitimne zahtjeve koji su u cilju poboljšanja ekonomske i socijalne situacije u BiH.

"Ova vanredna situacija pokazala je da su poplave izbrisale entitetske granice. Građani BiH zadivilu su evropsku i širu javnost svojom solidarnošću u ovim teškim vremenima, ne gledajući ko je pripadnik kojeg naroda. Političarima to, baš kao i višemjesečno izražavanje nezadovoljstva građana, treba poslužiti kao primjer da je vrijeme za jedan novi politički pristup, jer građane očito ne zanimaju podjele iz prošlosti", naveo je na konferenciji za medije nakon sjednice Upravnog odbora PIC-a Valentin Inzko.

Međunarodna zajednica će završiti posao u BiH

On je dodao kako su članice zemalja PIC-a uključene u pomoć BiH nakon ove prirodne nesreće te istakao opredijeljenost Evropske unije da pomogne BiH u ovim teškim trenucima.

Također, istakao je izvanredan angažman i učinak Oružanih snaga BiH, ali i pomoć EUFOR-a u spasilačkim operacijama i pružanju podrške u ovim kriznim uslovima.

Kada je riječ o zaključcima Upravnog odbora PIC-a, Inzko je istakao opredijeljenost podršci ostvarivanju ekonomskog rasta, i to kratkoročno i srednjoročno, te borbi protiv korupcije u našoj zemlji. Naveo je i kako je i ovoga puta data neupitna podrška Uredu visokog predstavnika (OHR), kazavši kako je međunarodna zajednica opredijeljena da do kraja završi svoj posao u BiH.

"Građani ove zemlje žele nova radna mjesta, presude za korupciju, bolje obrazovanje i zdravstvo, te vraćanje zemlje na put evroatlanskih integracija. Izbori su šansa da građani izdejstvuju promjene, stoga bi i predizborna kampanja, za razliku od dosadašnjih, trebala poslužiti za predlaganje konstruktivnih i efikasnih rješenja, a bh. političari i institucije bi trebali raditi na provođenju reformi do kraja postojećeg mandata", poručio je, između ostalog, Inzko.

Mostar može biti pozitivan primjer

Prvi zamjenik visokog predstavnika Tamir Waser istakao je nezadovoljstvo Upravnog odbora PIC-a zbog neriješenih gorućih pitanja, posebno se osvrćući na neuspjeh u ispunjavanju obaveza na provedbi presude Ustavnog suda BiH o izbornom sistemu za Mostar.

"Građani Mostara su godinama taoci dviju stranaka, SDA i HDZ, koje ne mogu postići dogovore, te građani već pet godina ne mogu izabrati lokalnu upravu, a gradski budžet je bez novca. To se može promijeniti, te Mostar može postati pozitivan primjer, umjesto što je sada u blokadi i kao takav negativan primjer", zaključio je on.

Waser se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u vezi sa poplavama, te istakao da svi koji krše zakon podižući cijene ili gomilaju zalihe trebaju krivično odgovarati.