SDA i Stranka za BiH
0

"Inzko, pomozite pri imenovanju ministra sigurnosti"

FENA
Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDABiH) i Klub poslanika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su danas pismo visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU u BiH Valentinu Inzku, a u povodu procesa imenovanja ministra sigurnosti BiH.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Vaša ekselencijo, poštovani gospodine, Inzko, kao što Vam je poznato, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić započeo je proces imenovanja Sadika Ahmetovića za ministra sigurnosti te SIPA-i i Centralnoj izbornoj komisiji prije 40 dana dostavio potrebne informacije radi provjere.

Navedeno imenovanje se zasniva na političkom dogovoru stranaka koji je postignut nakon posljednjih općih izbora i na osnovu kojeg su izvršena i sva dosadašnja imenovanja u Vijeću ministara, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara i bez ikakvih dodatnih uslovljavanja.

SIPA i CIK su izvršili potrebne provjere i prije 10 dana predsjedavajućem Vijeća ministara dostavili tražene izvještaje po kojima Sadik Ahmetović ispunjava potrebne uslove. Time su ispunjeni svi uslovi potrebni za nastavak procedure imenovanja i predsjedavajući Vijeće ministara je, prema Zakonu o Vijeću ministara bio dužan da najkasnije dva dana nakon dobijenih izvještaja, nastavi proceduru imenovanja ( čl.10 e., stav 2. Zakona o Vijeću ministara).

Uprkos svemu navedenom, bez ikakva legitimnog osnova, svjesno kršeći odredbe Zakona o Vijeću ministara (posebno u pogledu obavezujućih rokova), predsjedavajući Vijeća ministara odbija nastaviti proceduru imenovanja i u parlamentarnu proceduru uputiti odluku o imenovanju ministra sigurnosti.

Tako su Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i njegova komisija za pripremu izbora Vijeća ministara spriječeni da obave svoju ulogu potvrđivanja imenovanja ministra sigurnosti.

Ovim protivzakonitim postupanjem predsjedavajući Vijeća ministara uzrokuje trajanje stanja u kome je Vijeće ministara nekompletno - bez ministra sigurnosti, a koji je ujedno i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara bez koga nema ni Kolegija Vijeća ministara nužnog za usaglašavanje o najkrupnijim pitanjima iz domena rada Vijeća ministara.

Posljedice ovakvog stanja su brojne i veoma štetne. Između ostalog, dodatno je otežano ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prioriteta iz Evropskog partnerstva i Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

U jednom broju institucija je istekao mandat rukovodećim osobama, gomila se broj tih pozicija. Taj rastući problem nije moguće rješavati bez kompletnog Vijeća ministara i njegovog kolegija.

Poštovani gospodine, Inzko, duboko smo svjesni štete koju uzrokuje ova blokada, ali nemamo na raspolaganju Ustavom predviđene mogućnosti za rješenja ovog problema, koji je u suštini nastao zbog svjesnog ometanja civilne implementacije Mirovnog sporazuma od pojedinca.

Stoga smatramo da je neophodno da upotrijebite legitimne instrumente koji su, Aneksom X Mirovnog sporazuma, Vama dati na raspolaganje upravo radi otklanjanja ovakvih i sličnih smetnji", stoji u pismu članova klubova SDABiH i Stranke za BiH.