OHR
0

Inzko "pomilovao" Đogića, Prskala i Aćimovića

FENA
Valentin Inzko (Foto: Reuters)
Valentin Inzko (Foto: Reuters)
U sklopu programa koji se provodi od marta 2005., visoki predstavnik Valentin Inzko donio je tri odluke koje se odnose na zabranu učešća u javnom životu u Bosni i Hercegovini za trojicu zvaničnika, saopćeno je iz OHR-a.

Zaključivši da razlozi za smjenu Ivana Đogića i Zvonka Prskala od 26. juna 2001.više ne postoje, visoki predstavnik je donio odluke kojima se Đogiću i Prskalu izričito omogućava da mogu obavljati zvanične, izborne ili imenovane dužnosti, da se kandidiraju na izborima i da imaju funkcije unutar političkih stranaka.

Osim toga, zaključivši da razlozi za smjenu Svetozara Aćimovića od 26. februara 2001. više ne postoje, visoki predstavnik je također donio odluku kojom se izričito omogućava Aćimoviću da može obavljati zvanične, izborne ili imenovane dužnosti, da se kandidira na izborima i da ima funkcije unutar političkih stranaka.

Ove tri odluke su donesene u svjetlu principa pravičnosti, dobre uprave i razboritog vršenja međunarodnog mandata visokog predstavnika, koji uzimaju u obzir balans između zaštite stabilnosti države i prava pojedinca.

Njima se ne osporava valjanost prvobitnih odluka o smjeni, niti se osobe na koje se ove odluke odnose automatski vraćaju na dužnosti na kojima su bile u vrijeme smjene. Ove odluke stupaju na snagu odmah.