Forum mladih SDP-a
0

Inzko, pomagaj!

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Forum mladih SDP-a povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava održao je protestni skup ispred OHR-a zahtijevajući od visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da upotrijebi Bonske ovlasti i donese odluku o produženju trajanja mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH.
  • Danas Vam se obraćamo povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih Mi smo sigurni da Vi znate kakve će posljedice neproduženje mandata sudijama i tužiocima izazvati u Sudu i Tužilaštvu BiH. Prvenstveno mislimo da će u tom slučaju Sud i Tužilaštvo BiH ostati nemoćni u borbi protiv kriminala i korupcije. Eventualnim odlaskom međunarodnih sudija i tužilaca, domaće sudije i tužioci će ostati nezaštićeni i biće pod svakodnevnim političkim i svakim drugim pritiscima - rečeno je u otvorenom pismu koje je u nekoliko navrata putem megafona pročitano na skupu ispred OHR-a.

U pismu se dalje kaže kako Forum mladih SDP-a smatra da su Sud i Tužilaštvo BiH stubovi borbe protiv korumpiranih vlasti, ratnih zločinaca i organizovanog kriminala.

  • Prema najnovijem izvještaju Transparency Internationala, a za koji ne sumnjamo da ste imali priliku da pročitate, naša zemlja nalazi se na vrhu ljestvice po rasprostranjenosti korupcije. Ovaj podatak Vam jasno ukazuje da sadašnja vlast ne želi produžetak mandata sudijama i tužiocima jer su i oni dio lanca kriminala i korupcije - poručili su mladi SDP-ovci Inzku dodajući kako je s obzirom da je vladajuća koalicija "učinila sve da se međunarodne sudije i tužioci protjeraju iz BiH, sada je jedina preostala mogućnost da Visoki predstavnik u BiH iskoristi bonska ovlaštenja i produži mandat sudijama i tužiocima.

  • Vjerujemo da ćete shvatiti važnost ovog trenutka i iskoristiti bonske ovlasti da bi se osigurao nastavak procesa uspostave vladavine prava u BiH. Uživanje ljudskih prava u BiH će biti moguće u onoj mjeri u kojoj se osigura vladavina prava kao preduslov svakog pravednog društva - poručeno je Inzku sa današnjeg skupa na kojem se okupilo nekoliko desetina pripadnika Foruma mladih SDP-a i simpatizera SDP-a.