BiH
0

Inzko podržao Visoko sudsko i tužilačko vijeće

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Međunarodna zajednica ima povjerenje u nepristrasnost i objektivnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, kao i želju da rad ove institucije bude poboljšan, izjavio je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

"Svjedoci smo da je VSTV ponekad izložen političkim pritiscima, koje uspješno odbija. Vidjeli smo da postoje i opravdane bojazni u pogledu ponašanja određenih sudija i tužilaca, a VSTS će uraditi svoj posao bez obzira o kome se radi, odnosno koliko je ta ličnost važna i uticajna", rekao je Inzko na konferenciji za novinare u VSTV-u.

Nakon današnje posjete ovoj pravosudnoj instituciji, Inzko je naglasio da niko ne može tvrditi da VSTV nije funkcionalan, u šta se uvjerio u nekoliko posljednjih mjeseci. Incko smatra da su takve izjave politički motivisane i da nemaju uporište u činjenicama.

"Problem koje određeni ljudi imaju sa VSTV-om je u činjenici da nisu uspjeli nad njim preuzeti kontrolu, zbog čega žele ugroziti i kritikovati njegov rad. Međunarodna zajednica je u više navrata pružila podršku radu i nezavisnosti Savjeta od politike. Naše jasno opredjeljenje je pobjeda vladavine prava u BiH, u čemu imamo ogromnu podršku svih građana", tvrdi Inzko. 

Visoki predstavnik kaže da je saglasan sa mišljenjem građana da je pravosuđe jedina snaga koja može izliječiti društvo, te ponovio da bez pravne države, nema države.

Incko je upozorio da bi smanjenje budžeta VSTV-u i pravosuđu uopšte, za šta se zalažu neke političke stranke, bio veoma loš signal za njihov nesmetan rad.

"Moja kancelarija će biti u kontaktu sa vladama prilikom utvrđivanja budžeta za narednu godinu i, ako bude potrebno, reagovaće. Sredstva se moraju obezbijediti u slučaju potrebe za dodatnim tužiocima i sudijama, jer ima dosta posla. To bi bila dobra baza bez koje nijedna država ne može funkcionisati", ocijenio je Inzko.