Nakon sastanka u Doboju
0

Inzko ohrabruje entitetske premijere da nastave dijalog

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pozdravlja činjenicu da je u nedjelju došlo do sastanka između vlasnika Elektroprenosa BiH - premijera Federacije Bosne i Hercegovine Mustafe Mujezinovića i premijera Republike Srpske Milorada Dodika, u Doboju.

Posebno je zadovoljan što su premijeri razgovarali, prije svega, o pitanju Elekroprenosa BiH, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU ohrabruje oba premijera da što prije nastave s dijalogom u cilju rješavanja otvorenih pitanja i time stvaranja uslova za neometan rad Elektroprenosa BiH. Visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU je drago da su premijeri spremni da se sastanu u svojstvu Skupštine akcionara Elektroprenosa BiH i da, između ostalog, razmotre i mogućnost da se u razgovore uključi i Evropska komisija.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je mišljenja da samo kroz konstruktivan dijalog i postupanje u dobroj namjeri oba premijera mogu doći do rješenja u interesu građana cijele države, a time i ispuniti očekivanja međunarodne zajednice. Time će dati i svoj doprinos napretku zemlje na evropskom putu. Valentin Inzko pozdravlja to da gospodin Mijatović nastavlja ispunjavati svoje obaveze u Elektroprenosu BiH, kaže se u saopćenju.

Sa strane visokog predstavnika postoji spremnost da stanje miruje i da se stvori prostor i vrijeme za dijalog, dogovor i rješenje kojim se osigurava neometan rad Elektroprenosa BiH. Ukoliko bi Federacija BiH i Republika Srpska bile spremne nastaviti dijalog i postići takvo rješenje, to bi zasigurno imalo pozitivan odjek u međunarodnoj zajednici, a visoki predstavnik bi u tom smislu razmotrio svoje buduće odluke o ovom pitanju.

Valentin Inzko poziva političare iz oba entiteta da se urgentno i konstruktivno angažuju na rješavanju problema i uzdrže od negativne retorike i takvih izjava za štampu, navedeno je u saopćenju OHR-a.