BiH
115

Inzko o referendumima u RS: Ne treba se igrati vatrom

Klix.ba
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potvrdivši da je raspisivanje referenduma o Danu Republike Srpske antidejtonski čin, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je gostujući na Al Jazeeri Balkans poručio da se najavama referenduma "ne treba igrati vatrom".

"Čuli smo za mogući referendum u Srebrenici, onda za drugi, da se ukida RS na državnom nivou. To je u nekom smislu otvaranje Pandorine kutije. Mada je za Srebrenicu PIC 2007. godine rekao da treba poštovati Ustav BiH i da je Srebrenica dio RS-a. Ja razumijem frustracije nekih ljudi tamo, ali ne treba otvarati Pandorine kutije, ne treba se igrati vatrom", kazao je Inzko.

Ponovio je da nije logično da niži sud u RS-u odlučuje o višem sudu na državnom nivou.

"Druga stvar je da nije prihvatljivo da se odlučuje o odluci koja je već prihvaćena", istakao je Inzko.

Smatra da za zvaničnu reakciju o referendumu u RS-u ima još vremena.

"Ovaj zakon je tek stupio na snagu u subotu, kada je objavljen u službenim novinama RS-a. Ja sam i ranije razmišljao kako bih postupio, ali je poznato da imamo odbor i konsultacije u Upravnom odboru u PIC-u (Vijeće za implementaciju mira) su u toku. Vidjet ćemo kakva će njihova odluka biti", istakao je.

Kada su moguće sankcije u pitanju, Inzko je kazao da postoji više opcija, među kojim su suspenzija, zatim zabrana.

On je dodao da postoji mogućnost da je u Beogradu, tokom susreta američkog potpredsjednika Joea Bidena i premijera Srbije Aleksandra Vučića došlo do neke odluke koja bi utjecala na održavanje referenduma o Danu RS-a, ali za to još nema potvrđenih informacija.

Kazao je da bi on mogao teoretski intervenirati i bez podrške PIC-a, ali da je njegova odluka mnogo jača ako ima podršku 12-članog odbora.

U slučaju da se održi spomenuti referendum uprkos potencijalnom protivljenju institucija međunarodne zajednice, onda on ne bi bio zakonit i ne bi imao zakonsku osnovu, naglasio je Inzko.

"To bi bilo više istraživanje javnog mnijenja nego referendum koji ima legalnu i zakonsku snagu", objasnio je.