Negativa(c) dana
0

Inzko nije ništa rekao, ništa neće ni uraditi

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko još jednom je dao kontraproduktivnu izjavu glede neodgovornih domaćih lidera u BiH.

Vijest da su on i Doris Pack poručili domaćim političarima da se uozbilje i počnu raditi posao inače ih očekuju sankcije kako OHR-a, tako i evropskih institucija, prije nekoliko dana ozbiljno je uzdrmala uspavanu političku scenu u BiH.

Ako opstrukcija prevlada, EU će razmotriti mjere protiv odgovornih

No, onda je Inzko požurio objasniti kako od bilo kakve akcije usmjerene prema političarima koji opstruiraju uspostavu vlasti u BiH, nema, definitivno, ništa. Ovako je prokomentirao mogućnosti da političarima u Parlamentu BiH oduzme plate dok se ne formira vlast:

"Možda sam to sanjao, ali to nikada nisam rekao. Trenutno o tome ne razmišljam, ali uvijek su sve opcije otvorene. Takve odluke sada nema. Mislim da već sada same stranke osjećaju pritisak od naroda i siguran sam da će u narednim nedjeljama doći do formiranja vlasti".

"Nisam rekao da ću sankcionisati političare zbog neformiranja vlasti"

Možda smo sanjali, ali visoki predstavnik ima obavezu da nadgleda i tumači Dejtonski sporazum, a posjeduje i izvršne ovlasti da otkloni blokade. Nažalost, ispade kako je visoki predstavnik noćna mora.