BiH
7

Inzko: Nema međunarodne podrške za referendum, Beograd i Moskva žele stabilnost

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je da ni od koga nema međunarodne podrške za nedjeljni referendum u Republici Srpskoj te da su i Beograd i Moskva zainteresirani za stabilnost.

Inzko je kazao kako je posjeta Milorada Dodika Moskvi jedna vrsta njegovog predizbornog marketinga, ali da je u suštini ishod te posjete pozitivan.

"Vjerujem da je ovo jednim dijelom i predizborni potez, jer predsjednik Dodik je upriličio sličnu posjetu Moskvi i pred izbore 2014. godine. Ja bih također želio izraziti zadovoljstvo podrškom predsjednika Putina stabilnosti i uspjehu BiH i regiona", kazao je Inzko.

Naglasio je kako se ista poruka o značaju stabilnosti može se čuti i iz Beograda.

"Premijer Vučić je jasno rekao u nekoliko navrata da se Srbija protivi održavanju referenduma. Prema tome, pitam se koliko u stvari uopće i ima podrške za referendum. Moja procjena je da je jači interes, od Beograda do Moskve, za očuvanje stabilnosti i rad u pravcu bolje budućnosti BiH i cijelog regiona", poručuje Inzko.

Vijeće za implementaciju mira u nekoliko navrata je istaklo da je referendum mnogo više od predizbornog političkog poteza čiji je cilj skupljanje poena ili ispitivanja javnog mnijenja, kako bi to neki željeli da predstave. On je osporavanje Ustavnog suda BiH, njegovih odluka, ustavnog okvira ove zemlje i vladavine prava u BiH. Međunarodna zajednica je ponovila mnogo puta da se referendum ne smije održati.

"Niko ne osporava pravo RS-u da obilježava svoj dan, ali istovremeno, odluka Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine se mora provesti. Ova situacija se može prevazići: RS može izmijeniti svoj Zakon o praznicima kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine. Naravno, samo Ustavni sud može potvrditi da je njegova odluka provedena. Najbolje bi bilo imati praznik koji je prihvatljiv za sve. Ovo je lako shvatiti i nikakav referendum nije potreban. U međuvremenu, ja snažno osuđujem sve izjave kojima se dižu tenzije i čak spominje riječ rat. U Bosni i Hercegovini ljudi znaju koliko je mir dragocjen. Umjesto podjela i mržnje, ljudima u BiH treba mir, bolji odnosi, međusobno razumijevanje i dobri odnosi sa susjedima. Njima je potreban i posao, bolje zdravstvo i socijalna zaštita, bolje obrazovanje, da mogu voditi bolji život, normalan život", zaključuje Inzko.