BiH
13

Inzko: Neću intervenisati u prekomponovanju vlasti

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" da neće intervenisati u prekomponovanju vlasti.

Objasnio je da su u srijedu svi bh. lideri bili u Briselu i da oni žele u Evropu.

"To znači da moraju imati i sposobnost da rješavaju probleme ovdje. Moraju naći rješenje i za taj problem koji je sad aktuelan. Inače bi to bila kontradikcija - želiš u Evropu, a ne možeš kod kuće riješiti stvari. Ne namjeravam intervenisati", rekao je Inzko, dodajući da neće povući ni odluku o suspenziji.

Komentarušići da li očekuje da problem nastao u Parlamentu Federacije rješava Ustavni sud ili je moguće da novokomponirana koalicija nastavi sazivati sjednice mimo Poslovnika o radu tih tijela i ostalih propisa kaže da je zaista to sve na na domaćim institucijama i treba ih poštovati.

"Ustavni sud je baš takva institucija i treba prihvatiti šta će odlučiti. Ustavnom sudu su se obratile i jedna i druga strana i sad je do Suda", istakao je Inzko.

Odgovarajući na pitanje da li Vlada FBiH ima pravo raspravljati o odluci predsjednika Federacije BiH, istakao je svoj stav i stav šire međunarodne zajednice, a to je da domaće institucije moraju funkcionirati u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i, gdje je to primjenjivo, usvojenim poslovnicima.

"Uistinu, zakon ima poseban značaj u zaštiti demokratskih institucija zemlje, kao i ustavnog i pravnog poretka, upravo u slučajevima sporova kao što je ovaj. Politički lideri u ovoj zemlji, i njene demokratske institucije, imaju sposobnost da riješe situaciju vlastitim snagama", kaže Inzko, koji ne vjeruje da bi njegov angažman u ovoj fazi pomogao jačanju demokracije u BiH.

Mišljenja je da BiH, težići da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u, mora pokazati da može upravljati situacijama kao što je trenutna, na način da potpuno poštuje vladavinu prava bez miješanja stranaca.