Banja Luka
0

Inzko najavio nove odluke za Mostar

FENA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da će ponovo morati upotrijebiti svoja ovlaštenja jer je Mostar skoro godinu dana bez gradonačelnika.

„Vjerovatno ću nešto preduzeti 4. oktobra da se izabere gradonačelnik, jer je zaisata sramota da ga jedan značajan grad u BiH godinu dana nema. Ali odluka će biti takva da neću ja nametnuti gradonačelnika, već će oni imati mogućnost da to sami učine“, precizirao je Inzko na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ističući da ne voli upotrebljavati „bonska ovlaštenja“, podsjetio je da ih je već jednom upotrijebio kada je u pitanju situacija u Mostaru, ali tehnički, jer nije nametnuo gradonačelnika, već samo budžet.

Rekao je i da je situacija u Mostaru „još jedna velika sramota, te da će 4. oktobra biti godišnjica kako nije izabran gradonačelnik, što nema nigdje u svijetu“.

Inzko je rekao da dogovor u tom gradu nije moguć jer Bošnjaci i Hrvari „ne komuniciraju, a izgleda da ni Hrvati između sebe nemaju komunikacije i zato se ne mogu dogovoriti oko većine u Gradskom vijeću koja bi izabrala gradonačelnika“.

Što se tiče situacije u „Elektroprenosu“, Inzko ističe da će funkcije predstavnika RS-a, ako se povuku sadašnji, preuzeti drugi članovi.

„Ako se povuče direktor Dušan Mijatović, onda će sljedeći u redu preuzeti te funkcije. Tamo ima preko stotinu radnika“, dodao je Inzko na pres-konferenciji u Banjoj Luci komentirajući najave iz Vlade RS-a da će se članovi iz RS-a povući iz organa „Elektroprenosa“.

Komentirajući zaključak Vlade RS-a da će protiv njega i drugih visokih predstavnika podnijeti tužbe zbog nametanja rješenja u BiH, Inzko je kazao da ima čistu savjest i da je spreman svakog trenutka da se pojavi pred sudom u Austriji ako bude tužen.

On je naveo da za sve svoje odluke ima zakonske osnove te da su one u skladu s Dejtonskim sporazumom i zakonima u BiH.

Najavio je i da će OHR prije zatvaranja ispitati slučajeve svih osoba koje su bivši visoki predstavnici u BiH isključili iz javnog i političkog života.