BiH
0

Inzko na seminaru o proučavanju historije Balkana

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
U organizaciji Centra za demokratizaciju i pomirenje (CDRSEE) iz Soluna u Sarajevu se održava dvodnevni seminar za profesore historije o temi proučavanja historije Balkana.

Skupu prisustvuje 20 profesora historije iz oba bh. entiteta, te Distrikta Brčko, a predavači su metodičari Vesna Janevski iz Makednije i dr. Božo Repe iz Slovenije.

Seminaru je u prijepodnevnom radu prisustvovao i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, koji je izrazio zadovoljstvo projektom izučavanja zajedničke historije Balkana, te govorio o značaju i važnosti historičara za bolju zajedničku budućnost naroda koji žive u jugoistočnoj Evropi.

  • Zajednički projekt udžbenika historije Francuske i Njemačke na najbolji način je pokazao kako historijske knjige, bez obzira na negativno naslijeđe prošlosti, mogu pomoći ljudima da shvate vrijeme ispunjeno konfliktima i omogući perspektivnu zajedničku budućnost - istakao je Inzko učesnicima dvodnevnog seminara u Sarajevu.

Nakon izlaska iz štampe četvrtog sveska Čitanki za nastavu suvremene historije jugoistočne Evrope, danas je iz štampe izašao i trojezični Priručnik za upotrebu Čitanki, autorica Ruth i Inez Sutton, koji će pomoći profesorima historije da na jednostavniji način ovladaju građom iz čitanki, te im omogući lakšu primijenu u nastavi, kao dodatno historijsko štivo.

Čitanke su objavljene 2005. godine na engleskom jeziku, pod naslovima Osmansko carstvo, Nacije i države u jugoistočnoj Evropi, Balkanski ratovi, te Drugi svjetski rat.

Od tada se postupno objavljene na još sedam različitih jezika zemalja jugoistočne Evrope.

Izdavanje Priručnika za primjenu Historijskih čitanki omogućio je Austrian Developmnet Cooperation, te još nekolicna drugih donatora Evrope i SAD, saopćeno je iz Centra za demokratizaciju i pomirenje.