Odvojeni sastanci s liderima
0

Inzko: "Mora se postići sporazum o državnoj imovini"

Sarajevo-x.com
Zlatko Lagumdžija i Valentin Inzko
Zlatko Lagumdžija i Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu na odvojenim sastancima sa predsjednicima SDA, Sulejmanom Tihićem, SDP-a, Zlatkom Lagumdžijom, i HDZ-a BiH, Draganom Čovićem.

Tokom ovih sastanaka, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozvao je bosanskohercegovačke stranačke čelnike na pojačan angažman kako bi se postigao konkretan i konstruktivan napredak ka održivoj raspodjeli državne imovine.

Inzko je istakao da "Vijeće ministara, entitetske vlade kao i Vlada Brčko Distrikta moraju postići međuvladin sporazum o državnoj imovini koji će osigurati da svaki nivo vlasti ima u vlasništvu imovinu koja mu je potrebna kako bi obavljao svoje ustavne i zakonske nadležnosti. Ovo je posao koji moraju uraditi domaći lideri".

Današnji sastanci su bili u sklopu serije sastanaka, u vezi sa predstojećim sastankom Vijeća za provedbu mira, koje će ove sedmice visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko održati sa stranačkim liderima u BiH na kojima će se razgovarati o neriješenim pitanjima programa «pet plus dva» koja se odnose na državnu i vojnu imovinu.