BiH
10

Inzko kritikuje vlast: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH nisu upitni

Piše: J. H.
Valentin Inzko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, učestvovao je danas na 85. Rose-Roth seminaru u Sarajevu čija je tema "Sigurnost i demokratizacija u Jugoistočnoj Evropi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi".

Inzko je kazao BiH treba pomoć i da međunarodna zajednica i politički lideri u našoj zemlji mogu preokrenuti putanju BiH.

"Situacija u kojoj se nalazimo traje osam godina. Politička klasa gubi mogućnosti koje su stvorene kroz partnerstvo međunarodne zajednice i vlasti u BiH. Ovo konstruktivno partnerstvo koje je trajalo do 2006. godine imalo je za cilj da omogući BiH ubrzan napredak ka EU i NATO-u. Bilo je pozitivnih koraka u BiH tih godina. Međutim, nakon što nije postignut sporazum o tzv. Aprilskom paketu, politička situacija se samo pogoršava. Od tog trenutka, politički lideri su fokusirani na nacionalizam i politiku koja nikome ništa ne donosi", kazao je Inzko te dodao da je danas vrlo malo onih koji razmišljaju o perspektivi BiH.

Visoki predstavnik je kazao da su "etnički i politički interesi ispred općeg dobra građana u BiH".

"To nije putanja kojom treba ići. Nešto se mora promijeniti. Niko od nas nije mogao predvidjeti kad će se desiti protesti, javni protesti kojima smo svjedočili proteklih sedmica, bili su neizbježni. Jedino možemo reći da je dugo trebalo da protesti izbiju", dodao je on.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

On je kazao da protesti trebaju biti pozivnica svima da se probude i da se krene sa promjenama.

"Siguran sam da da su građani svjesni da će buduće četiri godine biti ključ bh. budućnosti. Budućnost BiH kao suverene države nije upitna kao ni njen teritorijalni integritet. O tome se ne može pregovarati", izjavio je Inzko.

On je kazao da će međunarodna zajednica aktivno doprinositi dijalogu u BiH.

"Trebamo raditi na tome kako 550.000 ljudi vratiti na posao, na koji način ćemo minirati ovu bolest korupcije koja je prisutna u cijelom društvu, na koji način unaprijediti socijalne službe i obrazovanje, unaprijediti koezistenciju, ubrazi programe... TO su pitanja koja trebaju biti u centru naše pažnje. Ubijeđen sam da je građanima dosta dosadašnjeg načina vođenja politike", kazao je Inzko.