BiH
0

Inzko: Kritike na rad Suda i Tužilaštva BiH su neopravdane

SRNA
vesna Budimir, Valentin Inzko i Meddžida Kreso
vesna Budimir, Valentin Inzko i Meddžida Kreso
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tvrdi da su kritike na rad Suda i Tužilaštva BiH neopravdane i da ove institucije dobro rade.

Inzko je nakon razgovora sa predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso i rukovodiocem Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesnom Budimir rekao novinarima da nezadovoljstvo radom ovih institucija koje se svakodnevno ispoljava govori da one dobro rade.

"Kritike na rad Suda su neopravdane. Kada je riječ o Tužilaštvu, oni ozbiljno, profesionalno i nezavisno rade svoj posao. Rade na veoma ozbiljnim i složenim predmetima koji zahtijevaju dugu istragu i sami bi željeli da se neki slučajevi brže završavaju", naveo je Inzko.

On je istakao da podržava Tužilaštvo i Sud BiH i da to treba da učine sve institucije i građani BiH, jer "samo pravo i vladavina prava spašava BiH".

"Za mene su ovo su ključne institucije u BiH koje su u funkciji osiguravanja vladavine prava u cijeloj zemlji. One moraju imati podršku svih organa, kao i finansijsku podršku da mogu izvršavati svoje nadležnosti", rekao je Inzko.

On je naveo da je ustavnost Zakona o Sudu BiH do sada dva puta bila ispitana i dodao da je Ustavni sud 2001. i 2008. godine potvrdio da su Sud i Tužilaštvo BiH ustavne kategorije. "Prema tome, svaka inicijativa da se državno pravosuđe ukine, predstavlja direktnu prijetnju mogućnosti BiH da obavlja svoje ustavne nadležnosti", smatra Inzko.

Govoreći o prisustvu stranih tužilaca i sudija u pravosuđu BiH, Inzko je rekao da je tendencija BiH da "stranaca ima sve manje i da će na kraju punu odgovornost imati domaće sudije i tužioci".
Inzko je pozvao sve da otklone pritisak koji se vrši na pravosuđe i da poštuju i podržavaju vladavinu zakona. 	

SNSD i SDS najavili su da će u parlamentu BiH predložiti zakon kojim se ukidaju Sud i Tužilaštvo BiH.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je prije dva dana da će taj zakon biti predat u parlament BiH u roku od tri do pet dana, te dodao da će RS u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH pokušati da realizuje ovu zamisao.