BiH
10

Inzko intervenisao u CIK-u zbog Uputstva o paralelnim mandatima

Piše: Er. M.
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Kako saznaje Klix.ba, visoki predstavnik Valentin Inzko tražio je od Centralne izborne komisije BiH da ne stavlja van snage Uputstvo kojim se omogućuje da premijeri i ministri paralelno obavljaju funkcije ministara i delegata do uspostave nove izvršne vlasti.

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH odbijen je Prijedlog odluke o stavljanju van snage Uputstva za primjenu člana 1.8 stav (4) i člana 1.3a stav (3) Izbornog zakona BiH.

Kako saznaje Klix.ba, pred sami početak sjednice članovi Centralne izborne komsije BiH dobili su upozorenje od OHR-a, tačnije od visokog predstavnika Valentina Inzka koji je izričito zahtijevao da Centralna izborna komisija BiH ne stavlja van snage Uputstvo.

Podsjećamo, radi se o Uputstvu kojim se omogućava da predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara BiH, kao i premijer i ministri u Vladi Federacije BiH, a koji su izabrani u Parlamentarnu skupštinu BiH i Parlament Federacije BiH, mogu nastaviti vršiti svoje ministarske dužnosti i glasati u organima zakonodavne vlasti do uspostave nove izvršne vlasti na entitetskom i državnom nivou.

Kako saznajemo, protiv ove odluke glasali su Ahmet Šantić i Suad Arnautović. Na današnjoj sjednici nije postojala dvotrećinska većina za donošenje Prijedloga odluke jer sjednici nije prisustvovala članica CIK-a Irena Hadžiabdić.