BiH
7

Inzko i McGuffie pozivaju na suzdržanost i strpljenje

FENA
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
"Građani su do sada dokazali da imaju dosta strpljenja, mislim da po Ustavu BiH imaju demokratsko pravo da na miran i dostojanstven način izražavaju svoje stavove", kazao je večeras visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko za FTV, komentirajući proteste pred zgradom institucija BiH zbog nedonošenja zakona o izdavanju matičnog broja.

Poručio je da "svi treba da sačuvaju mir i da postupaju hladne glave".

"U Vladi i u Parlamentu BiH još uvijek postoje mehanizmi da se ovaj problem riješi na profesionalan način i po svjetskim standadima na državnom nivou. Sada političari imaju mogućnost da naprave još jedan hitar napor da ovo pitanje riješe", kazao je Inzko.

Glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie izjavio je da su mirni protesti normalni u svim zemljama EU i da svi imaju pravo da na miran način izraze svoje mišljenje.

"Ono što mi želimo da naglasimo je da je odgovornost svih strana u ovoj situaciji da se suzdrže i da budu pažljivi u svojim izjavama u javnosti kako tenzije ne bi eskalirale", poručio je McGuffie u izjavi za BHT.

Prma njegovoj ocjeni, jučerašnja odluka Vijeća ministara BiH je odgovorila na neposrednu situaciju i pozvao je zakonodavce da sada ubrzaju svoj posao kako bi našli trajno rješenje kojim će implementirati odluku Ustavnog suda BiH.

Također je napomenuo kako je očigledno i Evropskoj uniji jako važno da se ovo riješi jer se zbog bezviznog režima moraju osigrati biometrijski dokumenti.