BiH
0

Inzko: Građani BiH umiju prepoznati iskrene namjere i prave prijatelje

FENA
Foto: Arhiv/OHR
Foto: Arhiv/OHR
Građani Bosne i Hercegovine umiju prepoznati iskrene namjere i prave prijatelje. Gorka iskustva iz nedavne prošlosti naučila su ih da znaju cijeniti iskreno prijateljstvo i pruženu ruku. Stoga nimalo ne čude pozitivne reakcije iz svih dijelova zemlje uoči posjete Svetog Oca Sarajevu i BiH - izjavio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko povodom sutrašnje posjete pape Franje Sarajevu.

Papa Franjo, naglasio je Inzko, u Sarajevo dolazi u posjetu svima u Bosni i Hercegovini, ne samo katolicima, kako bi izrazio svoje poštovanje i prijateljstvo.

  • Poruka mira koju donosi Sveti Otac treba da ohrabri sve ljude u BiH da nastave jačanje zajedništva, mira i međureligijskog dijaloga. Budući da je moja supruga Argentinka, lično sam veoma sretan što Sveti Otac dolazi iz te zemlje. Istovremeno sam veoma ponosan što su i građani BiH, kao i građani Argentine, prepoznali da je nekadašnji kardinal Bergoglio, a sada papa Franjo, Papa za narod - riječi su viskog predstavnika.

Porukama koje šalje, papa Franjo svjedoči da ljubav, skromnost i ljudske vrijednosti ne poznaju granice te da smo svi ljudi, bez obzira odakle smo i kojem se Bogu molimo, naglašava Inzko.

On očekuje da će ljubav i prijateljstvo koje papa Franjo donosi sobom u Bosnu i Hercegovinu, kao i njegova poruka “Mir vama”, ostaviti trajni trag na budućnost ove zemlje i njenih građana, saopćeno je iz OHR-a.