BiH
0

Inzko: Evropski put BiH ne smije biti ugrožen

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poručio je političkim liderima u BiH da ne dozvole da njihova trenutna neslaganja ponište napore BiH da ubrza napredak prema EU i NATO-u.

Prema njegovim riječima, za BiH bi bilo dobro da promijeni Ustav u procesu priključenja EU, s obzirom da je to uradila svaka država u EU, a mnogo bi joj pomoglo ako bi na tom putu slijedila i evroatlanska iskustva susjedne Hrvatske.

Inzko je naglasio da, osim dosljedne primjene Dejtonskog sporazuma, vlasti u BiH treba da omoguće efikasnije mehanizme odlučivanja koji će stvarati ekonomski rast i radna mjesta i boriti se protiv kriminala i korupcije, što bi trebalo da dovede do napretka u procesu evroatlanskih integracija BiH.

"Ova dva procesa su komplementarna i ne isključuju jedan drugi", dodao je Inzko. Visoki predstavnik u BiH naveo je da njegov posao u BiH još nije završen.

"Bio bih mnogo sretniji da mogu najaviti zatvaranje OHR-a, jer bi to značilo da je BiH prevazišla sadašnje izazove i da je trajno na putu ka članstvu u EU i NATO. Međunarodna zajednica, u svjetlu nedavnih događaja, zastupa stav da je prisustvo OHR-a još potrebno da bi se obezbijedilo poštovanje i provođenje Dejtonskog sporazuma", zaključio je Inzko.