Konferencija u Sloveniji
0

Inzko: Dijalog i kompromis su smjernice za Balkan

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Dijalog i kompromis moraju biti smjernice za Balkan. Političkim podjelama u jugoistočnoj Evropi mora se upravljati tako da ne izbiju na površinu s negativnim posljedicama, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko učesnicima međunarodne konferencije u Sloveniji.

Upozorio je da su neki političari u Bosni i Hercegovini “pokazali spremnost da preduzmu jednostranu akciju, čak i kad su znali kako štetno to može biti”.

Govoreći na Bledskom strateškom forumu koji okuplja značajne ličnosti iz oblasti politike i privatnog sektora kako bi diskutovali o ključnim pitanjima s kojima se Evropa suočava u 21. vijeku, visoki predstavnik je izjavio da politički dijalog i kompromis moraju biti smjernice za BiH i cijeli region Balkana.

Inzko je rekao da međunarodna zajednica ima stalnu moralnu obavezu da obezbijedi civilno i vojno prisustvo koje pruža garanciju za mir i stabilnost dok se region kreće naprijed, te da je dugoročan međunarodni angažman investicija u budućnost Evrope.

Dok međunarodna zajednica može održati uslove za postizanje napretka, brzina napretka će zavisiti od ponašanja izabranih vlasti, naglasio je Inzko.

Visoki predstavnik je rekao da BiH ima ogromne prirodne i ekonomske potencijale, ali da sposobnost i talenat građana BiH sputavaju političari koji su se navikli na stagnaciju.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Inzko je zaključio svoje izlaganje apelirajući na “zajedničku viziju” koja je dosad bila “sastojak koji nedostaje”, te naglasio da Bosni i Hercegovini ne nedostaju građani koji imaju viziju oslobođenu nacionalizma i čvrsto utemeljenu u najbolje evropske ideale.