Reakcije stranaka
0

Inzko će reagirati, ali se Dom naroda FBiH mora sastaviti

FENA
Dom naroda FBiH: Okončati formiranje vlasti
Dom naroda FBiH: Okončati formiranje vlasti
Sjednica Doma naroda FBiH mora biti održana i pozivamo CIK i OHR da daju još jedan rok HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 da dovrše izbor delegata za Dom naroda FBiH, kazao je glasnogovornik SDA Salmir Kaplan mogućnost da do kraja mjeseca visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko proglasi odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine u slučaju da potraju teškoće s konstituiranjem novog saziva ovog parlamentarnog nivoa.

SDA će zastupati stav da se sazove Dom naroda FBiH u nepotpunom sazivu.

"Kvorum postoji i mi ne želimo popuštati pred nečijim ucjenama. Ako zbog opstrukcija ne možemo raditi u punom sastavu, radit ćemo u sastavu koji nam stoji na raspolaganju", kazao je Kaplan.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Svetozar Pudarić istakao je da postoje zakonski i ustavni uvjeti da odluku o finansiranju donesu legalni organi FBiH.

Najmerno guraju Federaciju u propast

"Ispunjeni su svi uvjeti da tu odluku donese Dom naroda FBiH i nema potrebe da visoki predstavnik proglašava odluku o privremenom finansiranju. Da li drugi to vide drugačije i namjerno guraju ovaj dio BiH u propast, to morate njih pitati", kazao je Pudarić.

Predsjednik SDU-a BiH Nermin Pećanac rekao za Fenu da činjenica da visoki predstavnik mora donijeti takvu odluku pokazuje nesposobnost onih koji su u tehničkom mandatu, ali i onih koji su dobili većinu glasova da mogu formirati novu vlast.

"Njima je visoki predstavnik izlaz i oslobađanje od odgovornosti jer su nesposobni da bilo šta sami naprave", izjavio je Pećanac.

Martin Raguž (HDZ 1990) je mogućnost da visoki predstavnik donese odluku o privremenom finansiranju ocijenio dobrom.

Potrebno osigurati da građani ne trpe

"Ukoliko institucije FBiH ne reagiraju, onda je potrebno osigurati da ne trpe građani", prokomentirao je Raguž.

Predsjednik DNZ-a BiH Rifat Dolić istakao je da smo u BiH "navikli da sve važne odluke umjesto nas donese neko drugi".

"U sadašnjoj regulativi postoji mogućnost da takvu odluku donese i stari i novi saziv Doma naroda FBiH", smatra Dolić.