Bonska ovlaštenja
0

Inzko će poništiti referendum u RS-u

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upotrijebit će bonska ovlaštenja i donijeti odluke o poništenju Odluke o referendumu u RS i sankcijama protiv nosilaca najvažnijih državnih i političkih funkcija RS i lidera političkih partija, koji su podržali održavanje referenduma, saznaje Srna u diplomatskim krugovima u Sarajevu.

"Visoki predstavnik upotrijebit će bonska ovlaštenja. Želi da onemogući RS da provede Odluku o referendumu, tako što će u Službenom listu BiH objaviti svoje odluke kojom poništava ovu o referendumu. Na taj način želi da im da pravosnažnost odnosno pravno dejstvo, jer je svjestan da njegove odluke neće biti objavljene u Službenom glasniku RS", rekao je izvor Srne.

Nakon toga, dodao je ovaj izvor, visoki predstavnik može da zahtijeva podršku od međunarodne zajednice i zatraži provođenje odluka koje je donio.

"Visoki predstavnik namjerava da sankcioniše određen broj pojedinaca, prije svega, predsjednika Republike Srpske  Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske  Igora Radojičića, visokopozicionirane ličnosti u Vladi RS i lidere političkih partija koji su podržali referendum i imaju neposrednu saradnju sa Dodikom", kazao je sagovornik Srne.

Ovaj izvor smatra da bi cilj ovakvog djelovanja mogao biti politička destabilizacija RS i da bi ovakav postupak mogao da izazove vrlo složene probleme u BiH. 

Narodna skupština RS je 13. aprila usvojila Odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani RS izjasniti o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

    	Građani RS će se na referendumu izjasniti "da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH".
    Odluka parlamenta RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH objavljena je 27. aprila u Službenom glasniku RS i time stupila na snagu. Referendum bi trebalo da bude održan u prvoj sedmici po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je da će u naredne dvije nedjelje iskoristiti svoja službena ovlašćenja kako bi pokušao da zaustavi referendum.