OHR
0

Inzko će obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o prijetnji Daytonskom sporazumu

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko boravit će u New Yorku i Washingtonu od 9. do 11. maja ove godine gdje će UN-u podnijeti svoj polugodišnji izvještaj i sastati se sa visokim dužnosnicima UN-a i Vlade SAD-a.

U razgovorima i obraćanjima, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko će naglasiti da se BiH suočava sa jednom od najtežih političkih kriza od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Prije svega, referendum u RS o državnom pravosuđu predstavlja očit napad na Daytonski mirovni sporazum i postignuća od njegovog potpisivanja. Zbog zastoja, nepopustljivosti i uskih političkih interesa, zemlja još nema centralnu vlast - sedam mjeseci nakon izbora. To ima štetne posljedice na svakodnevni život građana, blokira napredak BiH na putu u Evropsku uniju i NATO, sprečava ekonomski oporavak i značajno odgađa razmatranje zatvaranja Ureda visokog predstavnika.

U ponedjeljak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će u New Yorku obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o teškoj političkoj situaciji u BiH. Obraćanje visokog predstavnika će se uživo prenositi u 16:00 sati po srednjoevropskom vremenu. Prijenos je moguće pogledati ovdje.

U utorak, visoki predstavnik Inzko će u Washingtonu obaviti razgovore sa višim dužnosnicima u Vijeću nacionalne sigurnosti. Nakon toga će se sastati sa nekoliko američkih eksperata za vanjsku politiku, te će se obratiti američkom Institutu za mir (USIP).

U srijedu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se u Washingtonu sastati sa zamjenikom američkog državnog sekretara Jamesom Steinbergom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Thomasom Countrymanom.