BiH
3

Inzko: Budimir je kriv za najnoviju krizu u FBiH

SRNA
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da najveća odgovornost za posljednju krizu u Federaciji BiH leži na predsjedniku Federacije Živku Budimiru, koji je smijenio ministra finansija Antu Krajinu iako je znao da nema nikoga ko može da ga zamijeni.

"Premijer (Nermin Nikšić) je ispravno postupio kada se obratio Ustavnom sudu FBiH sa zahtjevom za ocjenu zakonitosti predsjednikove odluke", rekao je Inzko za Oslobođenje.

On je pozdravio odluku Ustavnog suda FBiH o privremenoj mjeri koja omogućava da ministar Krajina ostane na dužnosti sve dok Sud ne donese odluku o meritumu predmeta.

"Ova odluka naglašava potrebu da se obezbijedi funkcionalnost institucija, što je OHR uvijek zagovarao, jer institucije moraju biti u mogućnosti da ispunjavaju potrebe građana", dodao je Inzko.

Konstatujući da su se političke stranke u BiH već okrenule ka opštim izborima i predizbornoj kampanji, visoki predstavnik je rekao da to stranke ne oslobađa odgovornosti da pronađu rješenja za mnoga pitanja.

"Da bi se održali izbori, Izborni zakon BiH mora se odmah, bez odgađanja izmijeniti u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH o nazivima mjesta", podsjetio je Inzko i dodao da je potrebno da se i građanima Mostara omogući da što prije glasaju na lokalnim izborima.

On je poručio da međunarodna zajednica konačno želi vidjeti i napredak u provođenju odluke "Sejdić-Finci".

"Prošle su više od četiri godine od kada je Evropski sud za ljudska prava donio presudu u ovom predmetu i skandalozno je da politički lideri i stranke još nisu u stanju dogovoriti rješenje", zaključio je Inzko.