BiH
1

Inzko: BiH još nije prosperitetna demokratija

SRNA
Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH
Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je jučer na Prokoškom jezeru, na ceremoniji obilježavanja 16 godina od helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 12 međunarodnih službenika, da je u BiH napravljen značajan napredak, ali i pored toga vizija BiH kao prosperitetne demokratije u srcu Evrope još nije provedena u djelo.

"Prošlo je šesnaest godina od kada je 12 naših kolega poginulo na ovoj planini. Kako vrijeme prolazi, raste razdaljina – razdaljina između BiH kakvu su oni znali i zemlje koja danas postoji", rekao je Inzko.

On je dodao da su poginuli u ovoj nesreći radili na pitanjima u vezi sa slobodom kretanja i drugim aspektima svakodnevnog opstanka s kojima su se građani BiH suočavali u periodu neposredno nakon rata, a BiH se danas suočava s izazovima kako otvoriti nova radna mjesta, popraviti stanje u školama, pružiti bolju zdravstvenu zaštitu, saopšteno je iz OHR-a

"Dok su neki od lidera fokusirani na provođenje prevaziđenih politika koje su donijele samo bol narodu ove zemlje, građani BiH su spremni da prihvate savremenu politiku koja donosi sigurnost, prosperitet i evropsku integraciju", rekao je Inzko.

On je danas, sa predstavnicima međunarodne zajednice i vlasti BiH učestvovao na ceremoniji obilježavanja godišnjice helikopterske nesreće, u kojoj je poginulo sedam pripadnika bivše Misije UN u BiH i pet pripadnika OHR-a.