Visoki predstavnik
0

Inzko: 2012. može biti bolja godina za BiH

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Vijesti da su se politički lideri Bosne i Hercegovine konačno dogovorili da oforme novu državnu vladu i da poduzmu mjere o konkretnim pitanjima u vezi sa EU pružaju nadu da će, iako je 2011. bila izgubljena godina, 2012. biti bolja godina za ovu zemlju, kaže se u novogodišnjoj poruci visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Napredak BiH u 2011. godini nije ispunio očekivanja građana ove zemlje. Dok su susjedne zemlje napredovale na putu ka evroatlantskim integracijama, ovdašnji dugogodišnji problemi nisu rješavani. Svijet se bori protiv strašne finansijske krize, a riječ “borba” je odgovarajuća, jer vlade koriste sve raspoložive resurse u borbi za ekonomski opstanak i oporavak. To znači fokusirane i koordinirane inicijative za pokretanje investicija i otvaranje radnih mjesta, zaštitu radnika i penzionera i porodica, za održanje socijalnih usluga i sistema socijalne zaštite, kaže visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

Inzko navodi da su se tokom 2011. godine građani BiH borili sami, dok su njihovi politički predstavnici bili okrenuti drugim stvarima. Umjesto da rješavaju stvarne izazove sa kojima se ova zemlja suočava, prijeko potrebnu energiju i vrijeme trošili su na politička sukobljavanja. Godina 2012. može i mora biti bolja. A bit će mnogo bolja ukoliko politički predstavnici budu dalje radili na rezultatu njihovog dogovora, ukoliko shvate hitnost situacije i budu istinski sarađivali, smatra visoki predstavnik.

Novo rukovodstvo morat će hitno usvojiti globalni fiskalni okvir i državni budžet za 2012. godinu, koji će osigurati potpuno funkcioniranje državnih institucija i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH, preduzeti hitne mjere da bi se promovirao ekonomski rast i stimuliralo zapošljavanje, ispuniti obaveze koje će osigurati napredak u pravcu integracije u EU, te završiti korake potrebne da se omogući početak provedbe Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Visoki predstavnik u BiH također pozdravlja imenovanje Vjekoslava Bevande kao mandatara Vlade.

"U svojoj prvoj javnoj izjavi on je naglasio da će ekonomija i integracija u EU biti njegovi vrhunski prioriteti. Tokom 2012. godine energija rukovodstva zemlje treba biti usmjerena na to da BiH funkcionira i svim svojim građanima pruža usluge na koje oni imaju pravo - kako bi građani bili sigurni, imali mogućnost da dobiju pristojna radna mjesta i mogli da žive slobodno i dostojanstveno. Ne postoji nijedan jedini problem koji ne može biti riješen u 2012. godini ukoliko bude političke volje. Pozitivno razmišljanje i politička volja donijeli su napredak u prošlosti i mogu donijeti napredak i u budućnosti", poručio je visoki predstavnik.