Vahid Hećo
0

"Investitorima predstavljeni projekti vrijedni šest milijardi KM"

FENA
Vahid Hećo (Foto: San)
Vahid Hećo (Foto: San)
Energetski forum koji je danas održan u Sarajevu u organizaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije bio je prilika da se potencijalnim investitorima, predstavnicima ambasada i javnosti prezentiraju proriteti izgradnje elektroenergetskih objekata u Federaciji, kao i modeli izgradnje i finansiranja.

U prvoj fazi je, prema riječima federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće, planirana izgradnja šest termolektrana, 16 hidroelektrana, šest vjetroelektrana odnosno investicije u vrijednosti šest milijardi KM.

Kroz ove projekte, ako se uspiju pokrenuti, bilo bi animirano oko 50.000 radnih mjesta, direktno i indirektno, što je posebno značajno uzimajući u obzir da je naš gorući problem nezaposlenost.

Otvaranje gradilišta hidroelektrane Vranduk očekuje se već ovog ljeta i gradit će se sredstvima Elektroprivrede BiH i uz pomoć kreditnih sredstava, dok će se za termoblokove pokušati naći strateški partneri u ovoj godini.

Elektroprivreda BiH je, po riječima njenog direktora Amera Jerlagića, napravila prve velike korake kada je pripremila dva idejna projekta za termoelektrane Tuzla i Kakanj. „To je veliki iskorak koji smo napravili u protekle dvije godine, čime smo stvorili uslove da se svaki parner može lakše odrediti prema budućem investiranju“, dodao je Jerlagić.

U Vladi Federacije BiH jedinstven je stav da se u elektroenergetskom sektoru krije najveći razvojni potencijal čije bi aktiviranje doprinijelo dinamiziranju ostalih industrijskih grana.

U svijetu se zna za ove projekte i postoji interes stranih investitora, što je, po riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, šansa koju ne smijemo propustiti. Silajdžić je u obraćajnju učesnicima foruma izdvojio i formiranje Koncerna Elektroprivrede BiH i rudnika, čime je omogućeno da, kako je naglasio, rudari danas pravednije učestvuju u raspodjeli dobara koja stvaraju.

Ministar Hećo je ocijenio forum uspješnim, posebno istakavši zadovoljstvo brojem učesnika i interesom za strateške projekte u Federaciji BiH.

„Imajući u vidu interes stranih kompanija i ambasada za energetski sektor vjerujem da ćemo naći investitore za velike energetske objekte, kazao je Hećo, dodajući da Federacija treba partnere koji imaju znanje, novac i tehnologiju kako bi napravili energetske objekte sa kojima ćemo u Evropu.