Nakon protesta Banjalučana
0

Investitor: Objekt koji gradimo u parku će biti koristan

FENA
Fotografija sa sinoćnjeg protesta (Foto: Klix.ba)
Fotografija sa sinoćnjeg protesta (Foto: Klix.ba)
Nakon spontanih protesta građana zbog početka izgradnje velike poslovno-stambene zgrade na zelenoj površini u centru Banje Luke, oglasio se i investitor firma "Grand trade" apelujući na javnost da "iskaže razumijevanje činjenicama koje govore u prilog pozitivnih aspekata investiranja i razvoja urbane slike grada".

U saopćenju proslijeđenom medijima, ali bez memoranduma i zaglavlja firme, navodi se da u potpunosti poštuju pravo građana na slobodu javnog okupljanja i iznošenja javnog mišljenja, a istovremeno, uvjeravaju da će objekt koji planiraju izgraditi "biti višestruko koristan za lokalnu zajednicu i uopšte za građane".

Od prvog dana kompanija posluje, kako dodaju, u potpunosti u skladu sa zakonom, a tako je bilo i u slučaju kupovine zemljišta na kojem će ovaj objekt biti izgrađen, dobijanja građevinske dozvole, a tako je i danas.

"Koristimo se ovom prilikom da informišemo javnost da je prema urbanističko-tehničkim uslovima koji su sastavni dio lokacijskih uslova, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske, našoj kompaniji izdalo još u augustu 2011. godine, a da je 3. maja ove godine donijelo i rješenje kojim se našoj kompaniji daje odobrenje za građenje i izgradnju podzemnih etaža, kao prve faze izgradnje ovog kompleksa. U postupku izdavanja ovog rješenja, dostavili smo svu zakonom propisanu dokumentaciju i saglasnosti", stoji u saopćenju.

Prema ovom rješenju, investitor je bio dužan, dodaju, prije otpočinjanja radova podnijeti zahtjev općinskom organu uprave nadležnom za poslove urbanizma, kao i obavijestiti urbanističko-građevinsku inspekciju o otpočinjanju radova, najkasnije osam dana pred početak, što je kompanija "Grand Trade", u potpunosti poštujući zakon i učinila.

Reagiranje ove firme je uslijedilo nakon sinoćnjeg masovnijeg protesta više hiljada građana Banje Luke kojim su iskazali nezadovoljstvo činjenicom da će se ova, jedna od posljednjih zelenih površina u Banjoj Luci, pretvoriti u stambeno-poslovni kompleks.

Uz transparente kojima se kritikuje vlast Banje Luke i RS-a jer su dozvolili izgradnju zgrade te simbolične osmrtnice drveću i zelenilu građani su ušli na prostor oko koga je prije dva dana investitor postavio aluminijske panele i već počeo radove.

Jedan broj građana je zatim protest nastavio i ispred zgrade gradske uprave.

Novi protesti najavljeni su i za danas.

Investitor gradnje ovog objekta na zelenoj gradskoj površini je firma "Grand trade" čiji je vlasnik banjalučki kontroverzni biznismen Mile Radišić, poznat iz afere „Medicinska elektronika“, za koju je nepravosnažno oslobođen krivice za malverzaciju akcijama te firme koju je kupio za svega 180.000 maraka.