BiH
16

Investitor iz Berlina želi na Zlatištu graditi etno selo i hotelski kompleks

Klix.ba
Investitor iz Berlina bosanskohercegovačkih korijena Mirsad Fikić je zajedno sa saradnicima 18. maja 2016. godine ponovo posjetio Općinu Centar gdje su ih ugostili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić i dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević.

Današnja posjeta je nastavak dogovora iz februara ove godine oko realizacije projekta izgradnje etno sela pod nazivom "Grunewald Inn Sarajevo" na prostoru Zlatišta gdje je na površini od šest hektara planirana izgradnja objekata sa sportsko-rekreativnim sadržajima.

Ovom prilikom su potencijalni investitori iz Berlina prezentirali ideju o izgradnji hotelskog kompleksa sa 200 soba i 80 apartmana, gdje bi oko hotela bili izgrađeni sportsko-rekreativni sadržaji međusobno povezani žičarom, što je po mišljenju investitora ekonomski opravdan projekt.

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da njemački investitori ponovnim dolaskom pokazuju da su ozbiljan partner za realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta za lokalnu zajednicu i Kanton Sarajevo.

"Našu saradnju možemo ostvariti na principu javno-privatnog partnerstva ili koncesijom. Također, svako vaše arhitektonsko rješenje moraju potvrditi kao prihvatljivo naši urbanisti i planeri iz nadležne općinske službe. Prednost u realizaciji ovog projekta će imati investitori koji budu ponudili najbolje rješenje u partnerstvu i koji imaju sigurne izvore finasiranja. Konačnu odluku o partnerstvu će donijeti Općinsko vijeće Centar", objasnio je Ajnadžić.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da do narednog susreta u decembru ove godine, kada će biti prezentirana konkretna rješenja, investitori iz Berlina imaju obavezu da Općini Centar dostave pismo namjere u kojem će precizirati arhitektonske detalje, izvor finansiranja te odgovarajuće varijante saradnje između investitora i Općine Centar.

Također, Općina Centar se obavezuje da će do tada uraditi i predati na korištenje ažurnu geodetsku podlogu s ciljem izrade idejnog projekta kojeg će urbanisti Općine Centar analizirati.

Sastanku su prisustvovali i vijećnik Eso Tucaković, pomoćnici općinskog načelnika Alma Sadović i Fahrudin Kurtović, kao i Fikret Ćuskić, general u penziji koji je inicirao povezivanje investitora iz Berlina sa predstavnicima Općine Centar. Sa investitorom iz Berlina su zajedno stigli Lutgar Šace (Ludger Schatze), savjetnik za pravne i finansijske poslove i Hans Griel (Hans Griehl), tehnički direktor firme "Bota Bau" iz Berlina i savjetnik za arhitektonske poslove. Nakon sastanka su potencijalni investitori, u pratnji svojih domaćina, ponovo obišli lokaciju na Zlatištu.