BiH
114

Investicija od 2,8 miliona eura: Pogledajte kako će izgledati najljepša zgrada suda u BiH

Piše: Armin Kendić
Idejno rješenje zgrade (Foto: Klix.ba)
Izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Tuzli trebala bi početi u narednoj godini.

Prije nekoliko dana završen je idejni projekat, a do kraja marta bit će realiziran i glavni projekat. Cjelokupna investicija koštat će blizu 2,8 miliona eura, a glavni finansijer je Evropska unija.

Objekat će biti izgrađen na zemljištu na kojem se trenutno nalazi Dom armije u Tuzli, a koji je od prije nekoliko dana u vlasništvu Općinskog suda u Tuzli.

"Mi smo prošle sedmice definitivno ušli u posjed cjelokupnog Doma armije. Riječ je o objektu kojeg su koristili fakulteti Univerziteta u Tuzli. Oni su sada iseljeni u druge prostore. Trenutno se provodi postupak izrade glavnog projekta za izgradnju zgrade", kazao je u razgovoru za Klix.ba predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.

Građevinska dozvola do kraja juna

Nakon izrade glavnog projekta uslijedit će aktivnosti na dobijanju građevinske dozvole, a koje moraju biti završene do kraja juna. Potom će biti raspisan tender za izvođača radova, koji će provoditi delegacija Evropske komisije u BiH.

"Prema procjenama taj postupak bi trebao biti završen do kraja godine, a već u 2017. bi počela izgradnja objekta. Moram istaći i da u narednom periodu slijedi postupak potpunog rušenja trenutnog objekta na čijem mjestu će uslijediti izgradnja potpuno novog. To će biti najljepša zgrada pravosudne institucije u BiH", pojašnjava Tulumović.

Brža i kvalitetnija usluga

Objekat će biti izgrađen po svim evropskim standardima. Sadržavat će sve neophodne elemente kojima će biti ispunjeni svi uslovi za kvalitetan rad zaposlenika i sudija, a građani će imati mnogo bržu i kvalitetniju uslugu.

Naš sagovornik ističe da je sjedište Općinskog suda Tuzla trenutno smješteno u neuslovnoj zgradi koja ne može odgovoriti svim zahtjevima.

"Imamo jako malo prostora za kvalitetno obavljanje sudijske funkcije. Imamo problem da više zaoslenika radi u jednoj kancelariji. U posebno teškoj situaciji su pisarnice gdje radi 10 do 15 osoba, a prema evropskim standardima tu bi trebala biti tri do četiri uposlenika", dodaje Tulumović.

Kvalitetne sudnice sa modernom opremom

Naglašava da bi se prelaskom u novu zgradu dobio efekat daleko bržeg i jednostavnijeg obavljanja suđenja.

"Prije svega bi imali kvalitetnije sudnice sa modernom informatičkom opremom, kao i sa svim potrebnim elementima i detaljima. Dalje, kvalitet arhive će se poboljšati. Trenutno sud arhivu drži na šest različitih lokacija, a tamo bi bila smještena na jednom vrlo kvalitetnom nivou. Na taj način bi postigli brže okončanje sudskih predmeta, s obzrom da postoji česta potreba za uzimanjem predmeta iz arhive", kaže Tulumović.

Svoju podršku u cjelokupnom projektu pružit će i Vlada Tuzlanskog kantona, koja će osigurati oko 250.000 KM za izradu građevinske dozvole i sve neophodne saglasnosti za izgradnju objekta.