BiH
1

Invalidne i hendikepirane osobe u BiH traže da se PTSD izjednači s ranjavanjem

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u Bosni i Hercegovini traži od zakonodavnih vlasti u državi, posebno od Ministarstva za boračka pitanja Federacije BiH, da se posttraumatski stresni sindrom od kojeg su oboljeli borci tretira kao profesionalno oboljenje i da se izjednači s ranjavanjem.

Predsjednik Udruženja Aziz Tafro smatra da društvo prema tim ljudima mora biti humano i dati im šansu da pobijede bolest te im priznati sva prava dok to još nije kasno.

Kao povod ovom zahtjevu Udruženje je u saopćenju za javnost navelo činjenicu da posttraumatski stresni sindrom "uzima svoj danak" i da je veliki broj demobiliziranih boraca izvršio samoubojstva, jer država, posebno Ministarstvo za boračka pitanja FBiH, ima nehuman pristup oboljelima od PTSD-a.

Naglašeno je i to da veliki broj tih osoba nema zdravstveno osiguranje pa se ne može liječiti.

  • Oni koji se liječe i koji zatraže status invalida od države se prozivaju i bivaju izloženi negativnoj propagandi, čak ih visoki političari nazivaju simulantima umjesto da se pozabave statističkim podacima koliko je tih ljudi od 1995. godine izvršilo samoubistvo, navedeno je u saopćenju.