BiH
0

Invalidi traže smjenu vlade Tuzlanskog kantona

FENA
Savez invalida Federacije BiH na svojoj je današnjoj konferenciji za novinare zatražio smjenu Vlade Tuzlanskog kantona (TK).

Razlog za to su dugovanja županijske Vlade prema Institutu za medicinsko vještačenje, zbog čega je Komisija za ocjenu invalidnosti TK prestala s radom.

Obzirom da je konferencija održana uoči skupštinskog zasjedanja, nakon konferencije predstavnici Saveza invalida Federacije BiH, održali su sastanak s članovima Kolegija županijske Skupštine.

Kolegij Skupstine zadužio je Vladu TK da donese odluku o izmirenju svojih obveza prema Institutu za medicinsko vještačenje, kako bi se stvorili uvjeti za nastavak rada Komisije za ocjenu invalidnosti.

Po riječima predsjednika Saveza invalida Federacije BiH Zijada Arapčića, zbog dugovanja Vlade TK prema Institutu oko 20,000 civilnih invalida nije u mogućnosti ostvariti pravo na novčanu naknadu definiranu zakonom.

Resorni ministar Fruk Vikalo kašnjenje u izmirenju obveza prema Institutu pravda nepostojanjem zakonskih rješenja. Na temelju zahtjeva Kolegija Skupštine ministar je obećao da će do petka stupiti u kontakt s predstavnicima Instituta i potpisati ugovor o plaćanju rada Komisije za ocjenu invaliditeta, te definirati izmirenje dosadašnjih obveza.

Ukoliko Institut za medicinsko vještačenje ne krene s radom u ponedjeljak, Arapčić je upozorio da će invalidi onemogućiti rad županijske Vlade i Skupštine.