BiH
0

Invalidi BiH traže intervenciju visokog predstavnika

FENA
Udruženje invalida Bosne i Hercegovine uputilo je danas otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku u kojem naglašavaju da su invalidi u BiH diskriminirani po osnovu invalidnosti te traže sastanak s visokim predstavnikom da bi razgovarali o ovom problemu.

“Napisali smo mu pismo i 2. jula i do danas visoki predstavnik Miroslav Lajčak se nije oglasio, iako smo tada naveli sve probleme najugroženije populacije u našoj društvenoj zajednici”, kazao je na današnjoj pres-konferenciji ispred zgrade OHR-a u Sarajevu predsjednik Udruženja invalida BiH Zijad Arapčić.

U pismu se navodi da su invalidi u BiH podijeljeni na ratne vojne invalide (RVI) kojih ima četiri vrste: RVI Armije RBiH, RVI Vojske RS-a, HVIDRA, i RVI Armije zapadna krajina, zatim civilne žrtve rata, invalide rada i neratne invalide i to je očita diskriminacija od onih koje visoki predstavnik ima mogućnost spriječiti da krše ljudska prava najugroženije populacije.

Udruženje invalida BiH u pismu od visokog predstavnika traži da primi delegaciju invalida kako bi razgovarali o diskriminaciji invalida po osnovu zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja te zapošljavanja.

“Kada je u pitanju FBiH socijalna zaštita ovih kategorija je regulisana Zakonom o socijalnoj zaštiti i najteži invalidi imaju naknadu od 330 KM, a isti RVI imaju 1.700 KM. U RS-u nema zakona o socijalnoj zaštiti niti ima naknada osim u jednom dijelu gdje je socijalna zaštita svedena na opštine. To je nedopustivo da samo na opštinskom nivou ima nekakva socijalna pomoć od 30 do 40 KM”, kazao je Arapčić.

Udruženje invalida BiH je u pismu zamolilo visokog predstavnika da probleme ove populacije shvati ozbiljno te da inicira uspostavu ministarstva za rad, socijalnu, zdravstvenu boračku i invalidsku zaštitu na nivou Bosne i Hercegovine, zakon o penzijsko- invalidskom osiguranju i zakon o institutu za medicinsko vještačenje.

“U protivnom ukoliko on ne bude odgovorio i ne bude hitno reagovao na naš apel, obećavamo mu da ćemo njegovom Uredu ili njemu lično ugroziti jedno od ljudskih prava a to je pravo na rad. Kako i na koji način ćemo to učiniti ostaje da mi odlučimo”, upozorio je Arapčić.