BiH
0

Intrade energija uspostavlja čvršću saradnju s Mašinskim fakultetom u Sarajevu

FENA
Direktor kompanije Intrade energija d.o.o. Sarajevo Emir Avdić i dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Ejub Džaferović danas su potpisali Ugovor o opremanju laboratorije za hidrauliku i hidrotehniku tog fakulteta opremom za mjerenje i praćenje rada hidrauličkih mašina u laboratorijskim uvjetima.
  • Taj ugovor znači da se žele povezati privreda i nauka i da nema potrebe da izdvajamo ogromna sredstva prema stranim kompanijama za ateste turbina koje proizvodimo za male hidroelektrane. To ćemo nadalje raditi na Fakultetu, a narednih dana ćemo od Turboinštituta iz Ljubljane otkupiti mjernu opremu koju oni više ne koriste, jer rade druge poslove, i instalirati je na Fakultet, rekao je Avdić.

On je naglasio da će Interade energija za te poslove novčano stimulirati Fakultet, ali da će i nekim studentima osigurati posao nakon završenog studija, dok će uposlenici Intrade energije imati mogućnost da se dodatno educiraju na Fakultetu.

Avdić je dodao da je Intrade energija već pripremila i prvu turbinu za mikrohidroelektranu Glavatičevo te da ima namjeru svoje turbine izvoziti i na međunarodno tržište.

Primarna djelatnost kompanije Intrade Energija je proizvodnja i trgovina električnom energijom na domaćem i međunarodnom tržištu.