Općinski sud u Sarajevu
0

Intesa Sanpaolo Banka kažnjena zbog lihvarenja

Sarajevo-x.com
U Općinskom sudu u Sarajevu jutros je pročitana presuda kojom se Intesa Sanpaolo Banka i njen direktor Almir Krkalić proglašavaju krivim za neosnovano samoincijativno povećanje kamatnih stopa na već realizovane kredite.

Intesa Sanpaolo Banka dobila je jedinstvenu kaznu od 8.000 KM zbog povećanja godišnje kamatne stope na nenamjenski kredit koji je odobrila svojim klijentima. Novčana kazna od 8.000 maraka izrečena je banci, a kazna od 1.000 maraka odgovornoj osobi. Osim toga morat će platiti i sudske troškove.

Intesa Sanpaolo Banka je proglašena odgovornom zbog nezakonitog povećanja kamatnih stopa jer njen ugovor o kreditu nije sadržavao sve informacije propisane zakonom o uvjetima promjene godišnje kamatne stope čime je prekršen Zakon o zaštiti potrošača.

Prekršajno odjeljenje Suda ovim je donijelo prvu pozitivnu presudu u slučajevima protiv lihvarenja, i to nakon prekršajnog naloga koji je podnijela Federalna uprava za inspekcijske poslove.

"Smatram da je odluka ispravna i ovo je samo jedan dokaz da u ovoj državi postoji pravosudni sistem i da je ovo pravna država koja će štititi svoje građane od pojedinih radnji koje banke čine klijentima s kojima potpisuju ugovore o kreditima", izjavio je novinarima pomoćnik direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Josip Bašić.

Donesena odluka je prvostepena i na nju se može podnijeti žalba.

U utorak počinje i suđenje UniCredit banci.

Usmenim pretresom 12. avgusta počeo je dokazni postupak na osnovu 192 prekršajna naloga Federalne uprave za inspekcijske poslove protiv deset banaka u BiH zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa, uz tvrdnju da su time prekršile Zakon o zaštiti potrošača BiH. Direktor Uprave Ibrahim Tirak izjavio je da će, ako Sud donese pozitivne presude, banke morati građanima vratiti novac koji su uzele povećanjem kamata na potrošačke kredite i da se tu radi o desetinama miliona KM.

Uprava za inspekcije najavila je da će podnijeti kolektivnu tužbu protiv banaka u BiH koje su bespravno podizale kamate posljednjih mjeseci.