BiH
0

Interpol: Zahtjev za hapšenje Lukića stigao iz Tribunala u Haagu

NINA
Milan Lukić, optužen za ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini uhapšen je u Buenos Airesu na osnovi zahtjeva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, izjavio je izvor u Interpolu za agenciju AFP.

Lukić je optužen za ubistvo najmanje 140 civila, uključujući žene i djecu, tokom rata u BiH, kazao je taj izvor.

Glasnogovornik Interpola također je saopštio da će danas biti održano saslušanje kako bi bio utvrđen identitet osumnjičenog, a Tribunal u Haagu će imati rok od 30 dana da potvrdi svoj zahtjev za izručenjem Lukića.

Ukoliko bude potvrdio taj zahtjev, Tribunal će morati Argentini poslati dokumentaciju o čitavom slučaju, u skladu s propisima zemlje od koje se traži izručenje.

Lukić je, kako se čini, u Argentinu ušao s lažnom putovnicom i zato bi mogao biti kazneno gonjen, objasnio je glasnogovornik Interpola.

Prema optužnici, Lukić je formirao paravojnu jedinici 1992., koja je sarađivala s lokalnom policijom i vojskom u Republici Srpskoj, i koja je provodila teror nad Bošnjacima u Višegradu.

Od maja 1992. do oktobra 1994., Lukić i njegova paravojna jedinicia počinili su niz zločina u Višegradu, uključujući ubistva, mučenja, pljačkanje i uništavanje imovine, stoji u optužnici.

U dva odvojena incidenta, prema navodima optužnice, Lukić i njegova grupa Osvetnici utjerali su civile u kuće koje su potom zapaljene i tada je ubijeno najmanje 140 osoba.

U prvom od tih incidenata juna 1992., Lukić i ostali su zabarikadirali grupu Bošnjaka, žene, djecu i starije ljude, u kuću u koju su potom ubacili zapaljivu napravu.

Milan Lukić i njegov brat Sredoje Lukić su zatim automatskim puškama ubili svakoga ko je pokušao iskočiti kroz prozore te kuće.

Prema optužnici, oko 70 ljudi je izgubilo život u požaru i pucnjavi koja je uslijedila.

U drugom incidentu, 13 dana kasnije Milan i Sredoje Lukić i ostali otišli su u naselje Bikavac, blizu Višegrada i natjerali oko 70 Bošnjaka da uđu u kuću.

Milan Lukić, Sredoje Lukić i ostali su zatvorili izlaze i ubacili nekoliko eksplozivnih naprava u kuću, koje su ranile ljude koji su se nalazili unutra i zapalile objekt, stoji u optužnici.

Požar je ubrzo zahvatio kuću i usmrtio sve, osim jedne osobe.