BiH
1

Interpol "skinuo" crvenu potjernicu za Milovanovićem

FENA
Manojlo Milovanović
Manojlo Milovanović
Interpol je uklonio crvenu potjernicu za generalom Manojlom Milovanovićem,te dao rok BiH da do 24. februara dostavi stav o toj potjernici, koja će biti na snazi ako se to ne uradi, potvrdila je za Fenu glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a Mirna Šoja.

"MUPRS-a je dobio dopis Generalnog sekretarijata Interpola iz Liona u kojem se navodi da je uklonjena potjernica za Milovanoviće, te se dodaje da je BiH dat rok do 24.februara da dostavi informaciju, odnosno protest u vezi s tom potjernicom", pojasnila je Šoja.

"Ako se do tog roka ne dostavi stav, potjernica će biti na snazi", kazala je Šoja.

Damir Arnaut, savjetnik ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, jučer je izjavio da nije jasno po kojem je osnovu Interpol u Lionu raspisao crvenu potjernicu za Milovanovićem.

"Interpol nikad nije dostavio zahtjev za određivanje BiH o raspisivanju crvene potjernice u skladu sa rezolucijom iz Dohe. Rezolucija Interpola iz Dohe iz 2010. godine jasno kaže da će crvene potjernice biti raspisane u slučajevima genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, osim ako se tome usprotivi država čiji je državljanin lice za kojim je raspisana potjernica", pojasnio je Arnaut.

Hrvatska je raspisala potjernicu protiv Manojla Milovanovića 7. januara ove godine.

Hrvatska Milovanovića traži zbog, kako je navedeno, ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Manojlo Milovanović je general-pukovnik bivše Vojske Republike Srpske u penziji, a do početka raspada Jugoslavije je bio oficir Jugoslovenske narodne armije.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini bio je načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske. Bio je ministar u Ministarstvu odbrane Republike Srpske od 29. januara 1998. do 1999. godine.

Član je Senata Republike Srpske od 2009. godine i živi u Banjoj Luci.