BiH
0

Interpol nije raspisao potjernicu jer nije službeno obaviješten o bijegu Radovana Stankovića

FENA
Ministarstvo sigurnosti BiH - Nacionalni centralni biro (NCB) Interpol Sarajevo saopćio je da do danas službeno nije obaviješten o bijegu Radovana Stankovića iz KPU Foča te da stoga nije raspisana međunarodna potjernica za bjeguncem.

Dobijanjem službene obavijesti i naloga za raspisivanje potjernice Interpol Sarajevo će hitno postupiti po nalogu, saopćio je Interpol Sarajevo.

Dalje se navodi da u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH potjernice i objave raspisuje nadležni policijski organ koji u ovom konkretnom slučaju određuje ustanova iz koje je pobjegla osoba na izdržavanju kazne ili zavodske mjere. Ako je vjerovatno da se osoba za kojom je izdata potjernica nalazi u inozemstvu nadležno ministarstvo BiH može raspisati međunarodnu potjernicu.

U konkretnom slučaju da bi Ministarstvo sigurnosti - NCB Interpol Sarajevo moglo raspisati potjernicu za odbjeglim Radovanom Stankovićem moralo je dobiti obavijest od nadležne ustanove ili policijskog organa da je osoba pobjegla i da se traži raspisivanje međunarodne potjernice za njim.