BiH
0

"International Herald Tribune" o novom muzeju u Jasenovcu

FENA
Dnevnik International Herald Tribune piše u utorak o novoj postavci muzeja u Jasenovcu koji je otvoren u ponedjeljak.

Novi muzej naglasak stavlja na osobna svjedočanstva žrtava ovoga ustaškog koncentracionog logora, dok je pomoć u organizaciji nove postavke pružio Muzej holokausta iz Washingtona.

"U novom muzeju u Jasenovcu nema ničega što podsjeća na okrutnost i ponižavanje žrtava", piše ovaj list koji se istovremeno izdaje u Parizu i New Yorku.

Direktorica muzeja Nataša Jovičić kazala je da su u jasenovačkom muzeju "za vrijeme komunizma bile izložene kosti žrtava, a da su dokumentarni snimci iz logora bili tako jezivi da su ljudi padali u nesvijest".

Nataša Jovičić način na koji je muzej organiziran objašnjava nedavnom prošlošću, kada su neki Srbi – na suđenjima za ratne zločine – vlastite zločine opravdavali onim što se u Jasenovcu događalo za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

International Herald Tribune navodi kritiku novog muzeja od strane Efraima Zuroffa, direktora Centra Simon Wiesenthal iz Jerusalema, koji je rekao da muzejska postavka ne objašnjava "zbog čega se i kako dogodilo ono što se dogodilo".

"Jasenovac nije bio cunami, neka vrsta elementarne nepogode", kazao je Zuroff dodajući da mladim Hrvatima koji posjete muzej neće biti jasno kako je uspostavljena ustaška vlast u Hrvatskoj i zbog čega je taj režim u Jasenovcu ubijao ljude.