BiH
22

Internacionalni univerzitet u Sarajevu dodijelio priznanje za životno djelo Mahathiru Mohamadu

Klix.ba
Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) jučer je održana svečana ceremonija dodjele priznanja za životno djelo Mahathiru Mohamadu, premijeru Malezije u periodu od 1981. do 2003. godine.

Priznanje pod nazivom pod nazivom "Životni primjer i izvor inspiracije u domenu obrazovanja i nauke mladima u Bosni i Hercegovini", uvaženom gostu uručio je rektor IUS-a Özer Çınar.

Na ceremoniji dodjele priznanja bile su prisutne brojne zvanice, među kojima su bili dr. Haris Silajdžić, premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, načelnici općina Ilidža, Stari Grad i Novi Grad Senaid Memić, Ibrahim Hadžibajrić i Semir Efendić, bivši ambasador BiH u Maleziji Hajrudin Somun, strani ambasadori u BiH, profesori, studenti, te ostale uvažene zvanice iz zemlje i inostranstva.

U svom obraćanju skupu Mahathir, koji je bio jedna od najistaknutijih političkih figura Azije i cijelog svijeta, istakao je značaj i ulogu obrazovanja u zemljama u razvoju, posebno kroz primjer svoje zemlje Malezije.

Dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i njenih naroda, Mahathir je, kao ambasador mira, aktivno učestvovao u smirivanju ratnih sukoba u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća, a kasnije i u obnovi i razvoju naše zemlje.

Njegova uloga bila je vrlo aktivna i u povezivanju dvije države putem međunarodnih privrednih ulaganja, te obrazovnih, naučno-istraživačkih i drugih projekata.

"Malezija je prihvatila i određen broj bh. izbjeglica, te brojnim studentima omogućila besplatno školovanje. Određen broj tih studenata su, nakon povratka u svoju zemlju, našli posao i na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu", naglasio je rektor Çınar u svom pozdravnom govoru.

"Bit ću uvijek vezan za Maleziju i uvijek ću voljeti tu zemlju", rekao je u svom obraćanju načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, koji je i sam bio bh. stipendista u Maleziji, a koji je na ceremoniji na IUS-u Mahathiru uručio zahvalnicu za izgradnju Osnovne škole "Ćamil Sijarić", koja je potpuno uništena tokom rata i ponovo sagrađena zahvaljujući pomoći Malezije.

Osim zahvalnice i priznanja Mahathiru su dodjeljene još dvije nagrade i to zahvalnica Kantona Sarajevo, koju je uručio premijer Suad Zeljković, te priznanje za lifetime leadership, koje mu je uručio Khalek Awang, ispred bivših studenata IIUM-a.