BiH
0

Internacionalna liga humanista dodijelila priznanja "graditeljima BiH"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na svečanoj akadameiji povodom 40. godišnjice Internacionalne lige humanista, organizacije od javnog interesa čiji su ciljevi mir i svjetsko jedinstvo, večeras su u Sarajevu dodijeljene Zlatne plakete za doprinos misiji Lige Jasmini Pašalić, Zvonku Mariću i Ratku Orozoviću.

Dobitnik Ivica Šarić nije prisustvovao svečanosti pa će mu priznanje biti uručeno naknadno.

Generalni sekretar Lige humanista Zdravko Šurlan rekao je da su svi laureati dio života posvetili promociji mira i širenju kulture dijaloga te promovirali Bosnu i Hercegovinu biranim riječima kao državu u kojoj je moguć miran suživot na humanim načelima.

"Ovo su graditelji BiH", rekao je Šurlan u završnici obraćanja na svečanoj akademiji.

Priznanja je prisutnim dobitnicima uručio fracuski ambasador u BiH Roland Jilles uz završnu poruku da smo svi mi građani svijeta, uzajamno oplemenjeni našim razlikama.

Jilles je pokrovitelj obilježavanja 40. godišnjice Lige humanista.

"Svaki čovjek je početak obdaren za zajedničko djelovanje", izjavio je na ovoj svečanosti akademik Abdulah Šarčević, a uime Komiteta za okoliš, koji djeluje u okviru Lige humanista, Tarik Kupusović je podsjetio da su osnivači Lige, između ostalog, dali akcent na uvažavanju prošlosti i očuvanju života na Zemlji s težištem na ekologiju, očuvanje raznolikosti i razvoj okolišne infrastrukture.

Četrdeseta godišnjica Internacionalne lige humansita bila je prilika za podsjećanje na njenog idejnog osnivača akademika Ivana Supeka i na njegove istomišljenike, osnivače.

Na Supekovo djelovanje podsjetio je i Predsjedavajući Vijeća Lige Mehmed Spaho.

Internacionalna liga humanista osnovana je 1974. goldine u Dubrovniku, a dvije godine kasnije je u Filadelfiji održan njen prvi kongres i usvojena Dubrovačka deklaracija, nazvana od tada Dubrovačko-filadelfijska. Sjedište Lige je u Sarajevu na osnovu odluke iz 1998. godine.