BiH
0

Interes bh. turista za odmor u Egiptu opao za 40 posto

FENA
TuristI u Sharm el Sheikhu (Foto: AFP)
TuristI u Sharm el Sheikhu (Foto: AFP)
Zainteresovanost bh. turista za putovanje u Egipat ove godine su opala za 40 posto u odnosu na prethodne godine, s obzirom na sukobe između simpatizera i protivnika egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija - izjavila je za Agenciju FENA Azra Mulahmetović travel agent turističke agencije Relax Tours iz Sarajeva.

"Trenutno imamo deset putnika u Hurghadi i Sharm el Sheikhu, koji su nam javili da se osjećaju potpuno sigurno, jer nema nikakvih vanrednih situacija u ovim gradovima. Čak su nam se javili da im obezbijedimo prevoz do gradova u kojima se održavaju protesti kako bi i te događaje zabilježili tokom ljetovanja", istakla je Mulahmetović.

Međutim, općenito je interesovanje opalo za ljetovanje u egipatskim gradovima, a oni koji se odluče ipak ljetovati u Egiptu, kaže, svakodnevno pozivaju agencije kako bi se raspitali za sigurnost, bojeći se upravo da se neće moći vratiti u BiH.

Svi putnici koji su se vratili sa ovogodišnjeg odmora u Egiptu su zadovoljni i nisu bili ni u kakvoj opasnosti, niti su imali neugodne situacije.

Ovakvo stanje također je Feni potvrdila i Samira Pleh referent za turizam u turističkoj agenciji Best Reisen Sarajevo govoreći da u Egiptu nije proglašeno vanredno stanje, zbog čega još vlada interesovanje bh. građana za ljetovanje u ovoj zemlji.

"Naših deset putnika, koji se sada nalaze u Hurghadi i Sharm el Sheikhu kazali su nam da u ovim turističkim zonama ne postoji razlog za bilo kakvu nesigurnost", kaže Pleh.

Bh. građani najviše su zainteresovani da ovogodišnje ljetovanje provedu u Turskoj ili na Jadranu.