BiH
0

Intenzivni radovi na više lokacija u Bosanskoj dolini piramida

FENA
Sezona arheoloških iskopavanja u Bosanskoj dolini piramida je u punom jeku, saopćeno je iz Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

Trenutno se radi na lokacijama: Plato Bosanske piramide Mjeseca kroz četiri velike sonde pokazuje da je riječ o masivnoj kamenoj konstrukciji rađenoj ljudskom rukom. Zapaža se identičan graditeljski obrazac. Ove sonde privlače veliku pažnju stručnjaka i posjetilaca koji dolaze na vrh piramide Mjeseca penjući se iz samog podnožja.

Podzemni KTK tuneli ulaze u novu fazu. Naime, urušeni dijelovi tunela su tokom proteklih mjeseci usporavali radove. Međutim, 23. jula je pronađena rupa u urušenom materijalu kroz koju se jasno moglo vidjeti da se na nešto nižem nivou nalazi prostorija, odnosno raskrsnica. Prva mjerenja pokazuju da je riječ o tri metra širokom prostoru i dugačkom desetak metara sa stabilnom pločom od lapora koja je služila kao tavanica. Na njenom kraju postoji novo zarušavanje što je indikacija većeg šupljeg prostora. Čim se ulaz u prostoriju podgradi ona će biti dostupna za posjete.

Kamena konstrukcija u Gornjoj Vratnici pokazuje prisustvo najvećih kamenih blokova na prostoru Balkana koji su ugrađeni u jedan drevni objekt. Trenutno se otkopava profil ovog objekta u samom vrhu koji prikazuje višeslojnost gradnje.

Podzemna mreža tunela Ravne je po svojoj misterioznosti totalna nepoznanica bh. i evropskoj historiografiji. Hiljade posjetilaca su se uvjerili da ovdje nije riječ o „prirodnim pećinama“, „srednjovjekovnim jamama“ ili „skloništima ONO i DSZ“ kako su to pogrešno tvrdili historičari iz Sarajeva ili geolozi iz Tuzle ili New Orleansa koji nisu nikad posjetili ove lokacije.

Ovdje je riječ o autohtonom podzemnom građevinskom kompleksu koji se sastoji iz desetina tunela i hodnika višemilenijumske starosti. Radovi na podgrađivanju hodnika koji vodi ka utrobi Bosanske piramide Sunca se vrše nesmetano uz poštovanje svih propisanih sigurnosnih mjera.

Odvijaju se pripreme i rješavanje imovinskopravnih odnosa za početak radova u nezaštićenim zonama na Bosanskoj piramidi Sunca. Međunarodna ekipa stručnjaka kontinuirano radi na analizama najvećeg svjetskog piramidalnog kompleksa.

Ekipa ruskih naučnika s akademikom Olegom Khavroshkinom na čelu već sedmicu dana vrši seizmička snimanja piramida i tunela. Cilj je da se potvrdi korelacija seizmičkih s elektromagnetnim valovima kao i kod Keopsove piramide u Egiptu koju je prof.dr. Khavroshkin već ispitivao.

Njegove prve reakcije govore o Bosanskoj dolini piramida kao „epohalnom otkriću“.

Arheološki tim predvođen doktorom prahistorijske arheologije Raffaellom Cattaneo (Italija) i diplomiranim arheologom sa Cambridgea (Velike Britanija) Andrew Lawlerom posebnu pažnju poklanja tunelskom kompleksu, Vratnicama i piramidi Mjeseca.

U još jednoj radnoj posjeti lokalitetima je boravio i nuklearni fizičar prof.dr. Feriz Adrović (PMF, Univerzitet u Tuzli) koji je vršio snimanja instrumentima zasnovanim na gama zracima utvrđujući koncentraciju radona. Potvrđeno je da su lokacije sigurne za normalno odvijanje aktivnosti iskopavanja. Nakon izvršenog uzorkovanja materijala isti će biti poslan u vrhunske svjetske laboratorije na izotopske analize koji će potvrditi sastav i porijeklo kamenih blokova s različitih lokacija.

Sve ove aktivnosti potvrđuju da u historiji jednog geoarheološkog istraživanja na području Balkana nije bilo ovakvog multidisciplinarnog naučnog pristup, stoji u saopćenju ove fondacije.