BiH
0

Intenziviranje saradnje Sarajeva i Beča

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Slobodanom Neškovićem i Nenadom Markovićem primio je danas višečlanu delegaciju Grada Beča predvođenu Christianom Oxonitschem, gradskim vijećnikom, zaduženim za obrazovanje, omladinu, informiranje i sport.

Delegacija Beča je u dvodnevnoj posjeti Sarajevu radi nastavka saradnje između partnerskih gradova te uspostavljanja konkretnih dogovora u vezi s obrazovanjem i sportom.

Zahvalivši gostima iz Beča na interesu za Sarajevo i BiH, gradonačelnik Behmen je kazao da su Gradsko vijeće i Gradska uprava Sarajeva spremni da sarađuju s prijateljima iz Beča s kojima nas vežu tradicionalno dobri i bliski odnosi.

Christian Oxonitsch, gradski vijećnik Grada Beča, istakao je da ovakvi susreti mogu doprinijeti razmjeni mišljenja i stavova kada je riječ o obrazovanju, kulturi i sportu, a posebno o radu s omladinom kroz omladinske centre i krizne centre za prihvat mladih, koji već uveliko djeluju u austrijskoj prijestolnici.

Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva Ramiz Kadić istakao je da je Grad Sarajevo u ovoj godini usmjerio 40 posto budžetskih sredstava u kulturu, obrazovanje i sport.

Dodao je da je ova gradska administracija prvi put napravila kvalitetan dokument radi poboljšanja ukupnog položaja mladih na području Sarajeva, a kojim je pored podrške djeci i mladima kroz stipendiranje, vannastavne aktivnosti, omladinske škole sporta, predviđen i program prevencije maloljetničke delinkvencije.

Kadić je ovom prilikom predložio saradnju mladih Beča i Sarajeva kroz razmjenu učenika srednjih škola.

Današnjem susretu prisustvovao je i novoimenovani ambasador Republike Austrije u BiH dr. Donatus Köck s kojim je gradonačelnik Behmen sa zamjenicima prije prijema s delegacijom Beča razgovarao o intenziviranju saradnje dvaju gradova u oblasti kulture, socijalne politike, visokog obrazovanja, te na jačanju veza olimpijskih gradova Sarajeva i Insbruka, saopćeno je iz Gradske uprave.